Краљево је први град у Србији у којем су, још од 2005. године, захваљујући побратимству са словеначким Марибором, свршени средњошколци постали део манифестације, чији је идејни творац Плесни савез Словеније. Од пре две године „Матурски плес" и званично је градска манифестација, а Удружење грађана „Пријатељство за нова времена", које је манифестацију организовало првих шест година сада је суорганизатор.

– Матурски плес, као својеврсна слава младости и лепоте, увек ме подсети да је „човек богат тек када има оно што никада не би могао новцем да купи". Свако може да прими само онолико љубави колико може да стане у његово срце, а ја матурантима, њиховим родитељима и професорима желим да тог дана размишљају само о томе како једино младост има храбрости и снаге да воли лепоту, потпуно искрено и безусловно – рекао је најављујући овогодишњи "Матурски плес" на Тргу српских ратника градоначелник Краљева Драган Јовановић.

Председник Организационог одбора, народни посланик Зоран Бојанић, изразио је наду да ће ова лепа манифестација трајати годинама и да ће њоме матуранти на најлепши начин обележавати крај свог ђачког доба.

Према речима Хаџи Момира Бакрачевиће, председника Удружења "Пријатељство за нова времена", овогодишњи, девети по реду  "Матурски плес" биће одржан у петак 24. маја у 12 часова, а на њему ће учествовати 1.420 ученика завршних разреда из девет краљевачких средњих школа. Они и њихови вршњаци у још педесетак градова у осам европских земаља сваке године покушавају да добаце рекорд у истовременом плесу за Гинисову књигу рекорда. Опроштај од ђачког доба уз кадрил и моравац, обавезно се завршава традиционалним фотографисањем „Код Милутина", за успомену на најбезбрижније доба у свом животу које матуранти тог дана које остављају за собом. Исте вечери, за матуранте ће бити приређен концерт, али се о томе ко ће их забављати говори као о фактору изненађења.


 

Print Friendly, PDF & Email