Министру науке и просвете Жарку Обрадовићу је у Краљеву уручена захвалница за изузетан допринос у санацији школа оштећених у земљотресу 3. новембра 2010.
Ову захвалницу министру Обрадовићу уручио је Жарко Милосављевић начелник Школске управа Краљева на свечаности одржаној у амфитетатру средње Шумарске школе. Пригодне поклоне помоћницима министра уручили су Миломир Шљивић председник Скупштине града Краљева и његов заменик Сретен Јовановић.
Овом приликом ученици краљевачких основних и средњих школа су за министра, његове помоћнике и државне секретаре приредили пригодан уметнички програм.
Министар Обрадовић је подсетио да је у санацију тридесетак краљевачких школа уложено око 150 милиона динара и да је највећи део школских објеката спремно дочекао почетак нове школске године. Ова прва фаза санације обухватила је статичко учвршћивање објеката и довођење у безбедно стање.
На питање новинара да ли ће бити настављено сређивање школа, министар Обрадовић је рекао да је почетак тих радова неизвестан, јер је пролонгирано коришћење кредита Европске инвестиционе банке (ЕИБ) намењеног школству у износу од 27 милиона евра. Он је рекао да је дошло до застоја у сарадњи са ЕИБ-ом и да из непознатих разлога Министарству није дозвољено да користи одобрена средства.
"Образложење је да треба снимити стање у образовању Србије и тек на основу тога израдити критеријуме. Начин који су предвидели потрајаће сигурно до средине идуће године и за нас то није прихватљиво", рекао је Обрадовић. Он каже да је Министарство на време указивало на то да ће ангажовање страног консултанта од ЕИБ-а и те како пролонгирати коришћење кредита.
Министар Обрадовић каже да се ових дана преговара са ЕИБ о томе да се кредит стави на располагање и да се направе заједнички критеријуми за коришћење, јер Министарство већ има податке о стању школа у свим срединама у Србији.
"27 милиона евра је велики новац за нас, али је кап у мору у односу на оно што нам треба. Сматрамо да не постоји апсолутно ниједан разлог да нас спречавају да средства користимо", закључио је Жарко Обрадовић.
Он је подсетио да је обећао да ће део кредита ЕИБ-а бити уложен у наставак обнове краљевачких школа и решавање смештаја Музичке и Уметничке школе. "Ако не буде тог новца, учинићемо оно што можемо из редовних бужетских средстава", рекао је Обрадовић.
                                         
 
 
 
 
 

 

Обилазак леве обале Ибра                                                                      27. Децембар.2011.

                                     
                                            – кликом на слику погледајте прилог –

Print Friendly, PDF & Email