Жичку хрисовуљу, „за поезију унутарњих светлости и срчане потраге за смислом“, Живораду Недељковићу, у трпезарији манастира Жиче, уручио је, на празник Преображења Господњег, градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

„Част ми је што имам прилику да Жичку хрисовуљу уручим нашем песнику Живораду Недељковићу. Овим се завршава првих четврт века Жичког духовног сабора. Надам се да ће следећих четврт века бити подједнако успешни и да ће неки нови књижевници, можда млађи, надам се по критикама још и бољи, добијати ову награду“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић уручујући ово велико признање Недељковићу.

Један од водећих савремених песника Живорад Недељковић добитник је једног од најважнијих песничких признања у Србији које подразумева уникатну златопечатну повељу и икону Преображења. Одлуку о томе је донео жири у саставу Ђорђе Нешић – прошлогодишњи добитник, Дејан Алексић, Ана Гвозденовић, Милош Милишић, и Драган Хамовић – председник. Поезији добитника биће посвећен зборник радова са књижевно-критичког скупа одржаног у оквиру манифестације.   

У име Његовог преосвештенства епископа жичког Јустина, добитнику је честитао архијерејски заменик владике протојереј ставрофор Љубинко Костић, рекавши:

„Ваша поезија слави Творца. Пева о светлости, радовању, животу, свакодневним стварима, збивањима, догађањима, верно… Слави дар људскога говора и језика, снагу речи. А од речи, васељена је изаткана. Речи као златне нити уткане су у Вашу богату песничку шареницу. Ваша је поезија на трагу животног смисла, на трагу Бога. У нашој тежи да спознамо несазнатљиво, Ваша је поезија добар путоказ. Стога нека она и даље сечивом од прастарих речи сече и пресеца славски колач и објављује безгрешно зачеће, Васкрс и Благу реч.“

О поезији Живорада Недељковића говорили су и уредник Зборника Драган Хамовић и проф. др Бојана Стојановић-Пантовић, са новосадског Филозофског факултета. И сам добитник је беседио на свечаности.

Стихове овогодишњег добитника је казивао краљевачки глумац Небојша Дугалић. У музичком делу програма, наступила је Јана Милишић, уз пратњу Верице Трикош и Предрага Недељковића.

 

Print Friendly, PDF & Email