Потенцијали за економски развој региона и примери програма који доприносе расту и јачању локалних економија, били су теме Економског форума које је УСАИД пројекат одрживог локалног развоја данас организовао у сарадњи са међуопштинским партнерством предвођеним Краљевом.
Представници локалних самоуправа Краљева, Чачка, Горњег Милановца, Врњачке Бање и Рашке разговарали су о активностима које доприносе јачању приватног сектора и отварању нових радних места.

„Наш пројекат се заснива на идентификовању тражње производа које овај регион може да понуди на бази иновација, а усмерен је на помоћ малим и средњим предузећима која имају производе за домаће и светско тржиште“, рекао је Хауард Окман, директор пројекта.

Учесници форума оценили су да привлачење инвестиција и јачање привреде подразумевају већу ефикасност локалних администрација, што веома мали број локалних заједница може да постигне сам за себе.

„Одабрани програми имаће за циљ и успостављање сарадње између пословне и академске заједнице, развој радне снаге и њено прилагођавање потребама локалног тржишта“, навео је Хауард Окман.

Координаторка пројекта „3Д Импулс“ Снежана Ћирић-Костић са Машинског факултета у Краљеву представила је лабораторију за брзу израду прототипова и производа и 3Д скенирање у којој ће предузетници из региона стицати нове вештине, радити на смањењу трошкова производње, увођењу и примени иновација.

О могућностима за повезивање малих и средњих предузећа из различитих сектора са истраживачко-развојним центарима говорио је господин Радисав Маријановић, представник Научно-технолошког парка из Чачка, а своје виђење потенцијала малих и средњих предузећа Србије изнели су и представници Берман групе из Чешке.

Print Friendly, PDF & Email