За све грађане Краљева, а посебно за станаре Доситејеве улице, имамо јако радосну вест, рекао је на данашњој конференцији за новинаре градоначелник Краљева Драган Јовановић.
„После интервенције Града Краљева и народних посланика дошло је до преокрета у народној скупштини, па ће сажета Студија о изводљивости, после размимоилажења на релацији локална самоуправа-Министарств грађевинарства и урбанизма, поново бити у игри", навео је први човек Краљева.
Дали смо пример како позиција и опозиција треба да се понашају у интересу свог града, поручили су и краљевачки посланици Иван Јовановић (Демократска странка) и Зоран Бојанић (Српска напредна странка), који су у друштву градоначелника Краљева Драгана Јовановића суграђанима саопштили да ће пројекта урбане регенерације зграда у Доситејевој улици, које су оштећене у земљотресу 2010. године, ипак, бити.
Народна скупштина усвојила је, са 162 гласа „за", амандман посланика Ивана Јовановића да у буџет за 2014. годину уђе ставка намењена за измиривање обавеза по кредиту од осам милиона евра код Централне европске банке (ЦЕБ), за који гаранцију треба да пружи држава Србија.
Према речима посланика Јовановића, његов амандман био је први од предложених 178 амандмана на предлог буџета за наредну годину и један од два усвојена, због тога што га је у парламенту подржао посланик Бојанић.
Амандман је у почетку одбијен уз образложење које је потписао министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић у којем се тврди да су за тај пројекат обезбеђена средства по неком другом основу, појаснио је посланик Јовановић.Он је додао да је то била форма да пројекат урбане регенерације буде одбачен, али да је током консултација са министром финансија Лазаром Крстићем утврђено он од министра Илића има неке нетачне информације у вези са самим пројектом.
Посланик Бојанић додао је да је, у вези са пројектом урбане регенерације постигнут консензус у влади, чији је део и министар Илић.
Покушавали смо да овај проблем решимо и пре израде буџета, рекао је Бојанић, али неко или није имао добру намеру, или нас је неозбиљно схватио.
Не кажем да је то министар Илић, додао је Бојанић, нисам ни дошао до таквих сазнања, али – неко је кочио овај пројекат.
Према речима Бојанића, министар Илић је сматрао да тај пројекат не треба да буде део буџета за наредну годину, иако је то, према оцени овог посланика, животно питање за град Краљево.
Зато Илић тај пројекат није укључио у средства која потражује његово министарство, навео је Бојанић.
Он је изразио задовољство што је Краљево у републичком буџету који је штедљив добило та средства и додао да је после изгкасавања амандмана било и љубоморе осталих посланика, јер је Краљево добило 747 милиона динара трансферних средстава, а више су добили само Нови Сад и Лесковац.
Градоначелник Краљева назвао је то великом победом Краљева и појаснио да сада неко од министарстава треба да упути захтев, после чега би прва транша кредита могла да буде повучена 22. јануара 2014. године, а радови на изградњи осам зграда из тог кредита, према планираној динамици у марту 2015. године.
Град Краљево је, према речима градоначелника Јовановића, на конферененцији оквира ЦЕБ за Западни Балкан 4. децембра у Лондону добио и бесповратна средства од 880.000 евра за израду главног пројекта урбане регенерације, пре свега Јединици за управљане пројектима на нивоу града.
Пројекат урбане регенерације Доситејеве улице, који ће бити финансиран из кредита ЦЕБ подразумева изградњу 360 станова за око хиљаду људи који и даље живе у више деценија старим зградама које су тешко оштећене у земљотресу пре три године, а за реализацију читавог пројекта, односно изградњу уупно 650 станова,биће неопходан и кредит Европске инвестиционе банке.   

 

Print Friendly, PDF & Email