Тридесет другу годину заредом река Ибар је дочекала учеснике највеселије журке на води – „Веселог спуста“. Разна права и импровизована пловила окупила су се и ове веселоспусташке недеље, 11. јула, на терену Спортског центра Маглич, испод зидина средњовековног града Маглича, како би се, у добром расположењу и уз песму и звуке трубача, спустила до Матарушке Бање односно Краљева. Прелепим буковима и брзацима Ибра, као и мирним деловима погодним и за купаче, овог правог летњег дана, прошли су многобројни Краљевчани, али и гости из других градова из окружења и региона. На краљевачку највеселију регату стигли су и гости из братских и партнерских градова Марибора и Требиња.

Заменик градоначелника града Требиња Дражен Бошковић, иако први пут у Kраљеву, већ је имао прилику да осети краљевачко традиционално гостопримство, као и да присуствује концертима организованим у оквиру „Веселог спуста 2021“, за који сматра да је велики потенцијал не само нашег града.

„’Весели спуст’ је јединствен догађај, прилика да се окупимо, да се дружимо, будући да су ту и гости из региона, из Словеније. После свих ових дешавања која су била везана за ковид, заиста нам је ово фалило. Свака част организаторима, са градоначелником на челу. Сигуран сам да ћемо „Весели спуст“ промовисати као један бренд широм региона“, сматра Бошковић.

И председник Одбора за међународну и међуградску сарадњу града Марибора Игор Јуришић први пут је у посети Краљеву, а „Весели спуст“ му је радо прихваћен изазов.

„Јако ми је драго да сада могу бити овде у име побратимског града Марибора. Како је кренуло, ово ће бити весео дан. Очекујем да ћемо ускоро вратити наше пријатељство на време пре короне. Прошле године је требало да славимо и значајан јубилеј, али због тих догађаја је одложено. Надам се да ћемо то надокнадити у следећој години“, рекао је представник града Марибора.

Међу већ искусним веселоспусташима и ове године нашао се некадашњи функционер града Марибора и пријатељ нашег града Андреј Верлич, који са Ибром другује већ осми пут. Како истиче, недостајало му је дружење на „Веселом спусту“ претходне две године, колико није долазио.

„Знам шта нас очекује – пред нама је један диван дан који ћемо дуго памтити“, поручио је Верлич.

Задовољство што спусташе служи време и што епидемиолошка ситуација дозвољава одржавање манифестације није крио директор „Веселог спуста 2021“ Александар Ерац. Он је нагласио да, иако организационих потенцијала и капацитета да се манифестација квалитетно организује има, поплаве, корона и друге околности на које се није могло утицати, то нису дозволиле. Он је захвалио свима који су допринели да ове године организација буде на нивоу на коме јесте. Уз речи химне спуста „…Ибар се пени, а ти са мном крени, а ти са мном крени на ‘Весели спуст’…“ поздравио је учеснике.

Пре него што је, као капетан „Веселог спуста 2021“, дао знак да спуст може да крене, градоначелник Краљева др Предраг Терзић је изразио задовољство што је овогодишња туристичко-спортско-рекреативна и еколошка манифестација Краљевчанима, али и свима који су се ужелели летњих дешавања, пружила три незаборавна дана испуњена богатим разноврсним садржајем.

„Драго ми је да смо успели да после године паузе организујемо ову манифестацију која је трајала три дана. Надам се да ћемо следеће године имати још више посетилаца и да ћемо из године у годину имати више добро организованих програма“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић подсетивши на то да су Kраљевчани и посетиоци нашег града у протекла два дана могли да уживају у концертима Хариса Џиновића и Дејана Петровића и Биг бенда.

Расположени и распевани љубитељи Ибра први предах направили су у Богутовцу, где су се уз трубаче веселили на мини-журки. Коментар свих је да је ово, иако не најмасовнији, свакако један од најбољих спустова и да они који данас нису на реци имају и те како за чим да жале. Мада, и они коју су у хладовини крај реке бодрили оне на реци уживали су, кажу, ништа мање, јер је атмосфера коју су спусташи ширили понела и њих. Највише посматрача ипак било је у Матарушкој Бањи, где је служен традиционални спусташки пасуљ, сервиран на тераси хотела „Термал“.

Print Friendly, PDF & Email