Неколико хиљада веселих сплавара данас се, у оквиру туристичке спортско-рекреативне манифестације "Весели спуст", спустило двадесетак километара дугим током Ибра од средњовековног града Маглич до Краљева.
Осим Краљевчана, 24. по реду "Весели спуст" угостио је заљубљенике у реку из свих крајева Србије, а чамцима и импровизованим пловилима спуштали су се и сплавари из Црне Горе, Републике Српске и дијаспоре.
Сплавари су, уз трубаче и посматраче на обали од којих су их неки чекали са роштиљем и печењем, одмарали у Богутовцу и у Матарушкој Бањи где је, традиционално, служен војнички пасуљ.
Све време на води су дежурале две екипе Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, али према речима њихових припадника и дежурних у служби Хитне помоћи, овогодишњи "Весели спуст" је прошао без икаквих проблема.
Хиљаде људи доброг расположења на реци, еуфорија, трубачи, роштиљ, песма и позитивна енергија направљеним од дрвета, флаша, стиропора, аутомобилских гума, или на војним десантним чамцима, главна су одлика овогодишњег спуста.
Градоначелник Краљева Драган Јовановић, капетан овогодишње манифестације је, поздрављајући учеснике "Веселог спуста"  изразио очекивање да ће ова манифестација из године у годину бити све бољи.
„У почетку је време било мало тмурно, нуобичајено за месец јун, али ми смо неким својим добрим расположењем, позитивном енергијом и песмом успели да измамимо зраке сунца и време се око поднева променило на боље", рекао је по доласку у Матарушку Бању капетан „Веселог спуста" градоначелник Драган Јовановић, додајући да дели лепо расположење са свим спусташима и да му је драго штио је све протекло у најбољем реду.
И директор „Веселог спуста" Небојша Симовић изразио је задовољство што су сви учесници спуста безбедно стигли до свог одредишта.
„Позивам целу Србију да наредне године дође у Краљеву и да осети позитивну енергију која се овде ствара", рекао је Симовић,
Учесници спуста кажу да је добро дружење основни разлог због ког се увек враћају "Веселом спусту", а они који су ове године дошли први пут поручују да ће обавезно доћи опет.
Температура Ибра била је данас између 13 и 15 степени, али је ретко ко од сплавара који су се Ибром спуштали на најразличитијим пловилима, од гума, преко стиропора, чамаца једноседа, двоседа до оних великих и сплавова са трешњевим топом или у облику шумадијског опанка, или на некој врсти импровизованих водених скија, желео да призна да им је хладно.КОКТЕЛ И КОНЦЕРТ ПОВОДОМ „ВЕСЕЛОГ СПУСТА“                                              29. јун 2013.

 

Дуг је списак заслужних за трајање „Веселог спуста" који ће ове године бити организован 24. пут, због чега им је градоначелник краљева Драган Јовановић, у сусрет овом догађају,  на коктелу у хотелу „Турист", уручио захвалнице за дугогодишњи допринос у организацији ове традиционалне туристичко-спортске и еколошке манифестације.

Идејни творац манифестације „Весели спуст" која се 30. јуна ове године одржава 24-ти пут је Кајак клуб „Ибар" Краљево. Првобитна замисао „Веселог спуста" била је да се оваквом манифестацијом река приближи љубитељима природе и онима који то тек планирају да постану. Јер, Ибар се воли, а међу спусташима нема оних којима авантуризам није записан у генетском коду.

Први „Весели спуст" одржан је 24. јуна 1990. године и на њему је било око 150 учесника, већином чланова клуба и заљубљеника у Ибар и забаву на води. Данас је „Весели спуст" прерастао у туристичко-спортско рекреативну манифестацију која је, у безбрижнијим годинама, умела да окупи и више од 10.000 учесника, али и кад број учесника неке године буде мањи, то не умањује лепоту дружења.

Основна карактеристика манифестације јесте масовност, због које је неопходно обезбедити њихов превоз, превоз пловила и постарати се да имају безбедан спуст, као и све остале услове за комплетан доживљај.

У име Организационог одбора „Веселог спуста" присутне је поздравио директор „Веселог спуста" Небојша Симовић.

 „Покушали смо да ове године „Весели спуст" организујемо на најбољи могући начин, све у нади да ће наредни 25. спуст по реду бити још бољи, веселији, прожет са много више догађаја, песме и музике", рекао је Симовић искористивши прилику да се захвали комплетном Организационом одбору, као и јавним и приватним предузећима која су ову манифестацију подржала.

Градоначелник Краљева Драган Јовановић подсетио је да је Град Краљево пружио комплетну материјалну, финансијску и логистичку подршку „Веселом спусту".

„Цела регата низ Ибар симбол је добре енергије и незаборавног доживљаја, што потврђују оворе сви они који, кад постану део „Веселог спуста" осете вибрације прошлости у долини Ибра, али и лепоту данашњице", рекао је градоначелник Јовановић, додајући да „Веселом спусту" успева да измири историју, која је падине Ибра вековима бојила својим бојама, од тамних у Јеринино време, до љубичасте, боје јоргована који су Долину прекривали у доба Јелене Анжујске, кад их је у част њеног доласка у Србију засадио потоњи краљ Урош Први.

            Он је оценио да са 24 године „Весели спуст" добија и своје прве боре, од којих свака у себи носи исписани роман.

„Ниједну бору не треба пеглати и брисати, јер волети „Весели спуст" значи волети га са борама које је време и њему, и нама исписало на лицу. Глатко лице у неким годинама није лепо кад је празно, као књига без слова. А књига „Веселог спуста" препуна је слова, веселих речи и још веселијих слика које заувек остају у оку сваког учесника", навео је градоначелник, који је по традицији и капетан „Веселог спуста".

Захвалнице за допринос у дугогодишњи допринос у организацији „Веселог спуста" данас су добили: Полицијска управа Краљево, Здравствени центар „Студеница", Одељење за ванредне ситуације, Црвени крст, ЈКП „Чистоћа" и „Пијаца", Природно лечилиште и одмаралиште Матарушка и богутовачка Бања, „Аутотранспорт", привредна друштва „Електросрбија" Краљево, "Центар" Крагујевац, „Дринско-лимске хидроелектране" и ЈП „Електрокосмет", Милутин Лешевић, координатор безбедности „Веселог спуста" и синдикална организација ПД „Електросрбија".

У вечерњим сатима, за Краљевчане је на Тргу српских ратника, приређен незабораван концерт трубача Дејана Петровића и „Биг бенда".

Спусташи традиционално долазе из свих крајева Србије, Црне Горе, Републике Српске, али сваке године све је више наших људи из дијаспоре који на „Весели спуст" долазе са жељом да напуне батерије и као по правилу, кад дођу први пут, сваке следеће године поново буду учесници.

      

 

Print Friendly, PDF & Email