Oперативно-тактичкa вежба субјеката и снага система заштите и спасавања у Републици Србији „Систем 2021“, у вези са ванредним догађајима и ситуацијама, у којој је учествовало око 8.000 људи, одржана је 5. новембра истовремено на 50 локација – у 24 града и 26 општина у Републици Србији

Вежба, која до сада није извођена у овом формату, приказала је тренутни степен припремљености и синергију свих субјеката и чинилаца у одговору на елементарне непогоде и техничко-технолошке несреће. Ангажовани су сви субјекти и снаге система смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама у Републици Србији, како на локалном тако и на републичком нивоу. Учествовали су припадници  Министарства унутрашњих послова, Црвеног крста Србије, Ватрогасног савеза Србије, субјеката и снага јединица локалних самоуправа, водопривредних предузећа, посебних организација и органа, субјеката од значаја за заштиту и спасавање.

У граду Краљеву, вежба је подразумевала реаговање у ситуацији када би, услед обилних падавина, дошло до наглог пораста водостаја реке Ибар и угрожавања становништва, као и изливања мазута у реку, уз проглашење ванредне ситуације на територији града Краљева.

Град Краљево је, према речима градоначелника – команданта Градског штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева, нажалост, у последњих неколико година заиста проглашавао ванредне ситуације због обилних падавина, а у последњих десетак година имао је искуства и са земљотресима и са поплавама на водотоковима и другог и првог реда Ипак, данас, новина је да, захваљујући дроновима, Штаб има могућност да у реалном времену види како се одвија ситуација на терену како би могао да реагује.

„Веома је значајно што имамо и термовизијске камере, које нам омогућавају да приликом претраге за лицима која се тренутно налазе у води до њих дођемо што је пре могуће и да спасилачке екипе опште намене и спасилачке екипе цивилне заштите, које се баве специјализованим задацима, у реалном времену могу да решавају проблеме“, истакао је градоначелник уз напомену да је тимски рад у граду Kраљеву на изузетно високом нивоу.

Према речима градоначелника, сви субјекти од значаја за заштиту и спасавање – од Сектора за ванредне ситуације, градских јавних предузећа, Црвеног крста, Дома здравља Kраљево, Завода за јавно здравље, свих шефова стручно-оперативних тимова, ангажовани су у циљу приказивања спремности да реагују у оваквим ситуацијама.

„Чланови Градског штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева у сали у Градској управи у реалном времену, путем дронова и камера, сагледавају ситуацију и доносе одлуке и наредбе које имају за циљ да новонасталу ситуацију реше у корист грађана. На терену се налазе припадници Сектора за ванредне ситуације, Министарства унутрашњих послова, предузећа „Србијаводе“, Црвеног крста, јединице цивилне заштите опште намене и специјализоване јединице цивилне заштите и, што је јако важно, велики број волонтера, који су организовани у оквиру различитих организација које се у овим ситуацијама труде да помогну првенствено како би спасили животе наших суграђана, како би сви наши суграђани били збринути, за шта нам у овој ситуацији служи простор у оквиру Старе хале спортова“, објаснио је Терзић истичући да је 26 од 29 чланова Штаба за ванредне ситуације било на седници, а да је на терену било више од 300 учесника вежбе.

У Краљеву је вежба обухватала евакуацију становништва, збрињавање угроженог и пострадалог становништва, постављање противплавних система ради спречавања изливања реке, заштиту црпне станице од наиласка нафтне мрље, спасавање и проналажење несталих лица, припрему привремених објеката за смештај становништва, формирање шаторских насеља за смештај и збрињавање угроженог становништва (здравствено, социјално, психолошко збрињавање, исхрана…), ангажовање механизације у циљу обезбеђења критичне инфраструктуре, снабдевање грађана здравом водом за пиће….

„Могу да оценим да су у овој ситуацији сви субјекти од значаја за заштиту и спасавање показали спремност. Вежба „Систем 2021“ управо служи за то да у овој ситуацији отклонимо све недостатке како бисмо у реалној ситуацији успели да решимо све проблеме и да спасемо све животе“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом поздрављања учесника вежбе на терену истакавши да је вежба веома успешно извршена и честитајући им на томе, уз жељу да неће бити потребе да знања и вештине проверавају и у реалним ситуацијама.

Print Friendly, PDF & Email