У оквиру промотивно-едукативних активности, чланови Савета за безбедност саобраћаја града Краљева спровели су данас акцију под називом „Вежи појас, сачувај живот“.

У анкети спроведеној током израде Стратегије безбедности саобраћаја за град Краљево, у којој су проверавани ставови возача у вези са коришћењем сигурносног појаса, уочене су значајне разлике у ставовима возача у Краљеву и Србији. На локалним путевима седам одсто возача у Србији никада не користи сигурносни појас, док је понашање возача у Краљеву на овој категорији путева небезбедније – 21 одсто возача никада не користи сигурносни појас.

Да би утицао на свест суграђана у вези са овако неповољним ставом према коришћењу сигурносног појаса у аутомобилу, Савет за безбедност саобраћаја града Краљева спроводи кампању усмерну ка возачима и њиховим сапутницима на локалним путевима и градским улицама, током које едукативним флајерима и адекватним пропагадним материјалом чланови указују на очигледне предности коришћења сигурносног појаса у возилу. Данас је акција, у сарадњи са саобраћајном полицијом Полицијске управе Краљево, организована у Жичкој улици.

Ненад Марковић, председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, истакао је да Савет за безбедност саобраћаја ради на томе да се у Краљеву повећа проценат везивања појаса.

Централни акценат Агенције за безбедност саобраћаја је на везивању појаса и смањењу броја возача под дејством алкохола, што смо већ започели на локалном нивоу. Циљ ове акције је да се повећа проценат везивања појаса. Ово су превентивне активности, затим долазе репресивне методе. Појас је елемент пасивне безбедности у саобраћају, служи да, када се већ догоди незгода, смањи, ублажи последице. Савет за безбедност саобраћаја града Краљева ће наставити ове активности, тако да се надам да ћемо на крају године имати боље индикаторе безбедности везане за употребу појасева у Краљеву, изјавио је Марковић.

Он је најавио и нову акцију већ за сутрадан – гостовање Агенције за безбедност саобраћаја у граду Краљеву, са програмима за предшколце и прваке,  али и средњошколце, као и састанак са члановима Савета за безбедност саобраћаја града Краљева.

 


  

 

 

Print Friendly, PDF & Email