На Видовдан, велики празник и важан датум у колективној свести српског народа, када се сећамо страдања Срба и кнеза Лазара Хребељановића у бици против турске војске на Косову пољу 1389. године, свештеници и ђакони хора свештенослужитеља еперхије Гродно из Белорусије, придружили су се помену, на светој архијерејској литургији у задужбини кнеза Лазара у Крушевцу. У вечерњим сатима, у свечаној сали Градске управе приредили су незабораван концерт за грађане Краљева.

Гости из Белорусије учествовали су и на међународном Фестивалу духовне музике "Музички едикт", манифестацији посвећеној обележавању 17 векова од доношења Миланског едикта, која је, под покровитељством патријарха српског господина Иринеја, управо завршена у Нишу.

Хор је основан по благослову архиепископа Гродњенског и Волковиског Артемија 2002. године. Ансамбл активно учествује у духовном и културном животу и ван граница своје земље. Наступали су на прослави хиљадугодишњице Волковиска, 65. годишњице победе у Великом отаџбинском рату, на међународном фестивалу „Хајновски дани црквене музике" у Пољској, на Бјалисточким данима црквене музике, као и на белоруском међународном фестивалу „Православно појање", где су освојили прво место. Хор је редован учесник фестивала православног појања „Коложска Благовест", који се сваке године одржава у Гродну.

Хор свештенослужитеља епархије Гродно под диригентском палицом познатог композитора протојереја Андреја Бондаренка свој наступ у препуној сали завршио је извођењем песме „Тамо далеко"на српском језику, што је одушевило све присутне.

 

Print Friendly, PDF & Email