У суботу 22.септембра на централном градском тргу одржана је 22.традиционална манифестиција Пасуљијада у народу
познатија као Сребрни казан. У припремању традиционалног српског пасуља такмичили су  се кувари из Србије али и такмичари из околних земаља.
Манифестацију је отворио Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева који је са својим замеником Томиславом Илићем и директорком Туристичке организације Краљева Татјаном Кнежевић свим учесницима уручио захвалнице за учешће.
Мајсторе у кувању пасуља је обишао и градоначелни Краљева Драган Јовановић, са сарадницима, који им је пожелео успешно такмичење и жељу да наредне године поново учествују на овом традиционалном такмичењу.


  
   
 
 
 

 

Дани европске баштине                                                                   22. септембар 2012.

Централна прослава манифестације Дани европске баштине 2012. чија је тема „Даривање и задужбинарство", одржана је за викенд у Краљеви у и околини.  Ову прославу отворио је министар културе и информисања Братислав Петковић који је истакао да задужбинарство и доброчинство имају дугу традицију код српског народа.
Учесници ове манифестације су најпре обишли манастире Студеницу и Жичу а на крају новије задужбине у граду Краљеву. У Народном музеју Краљево уприличене су четири изложбе – ""Задужбине и задужбинарства у традицији српског народа"" ауторке Гордане Гордић, ""Легат Оливере Радојковић-Чоловић"", ""Дечија изложба"", као и изложба ""Пут задужбинарства"" на Тргу испред Музеја. Ове четири изложбе, које за тему имају даривање и задужбинарство отворио је помоћник министра Миладин Лукић изразивши наду да ће те поставке бити „мале светиљке које показују којим путем треба ходити".

Print Friendly, PDF & Email