На Међународни дан особа са инвалидитетом – 3. децембар, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са сарадницима, састали су се са представницима Уније организација особа са инвалидитетом, а потом обишли адаптиране просторије Дневног центра за децуи омладину са сметњама у развоју, који се налази у Доситејевој улици у Краљеву.

Представници Министарства и Града су разговарали са председником Уније организација особа са инвалидитетом и председником Међуопштинске организације Савеза слепих Србије – Краљево Ранком Вуковићем, председником Удружења „Аутизам“ Краљево Иваном Маричићем и председницом Удружења особа са инвалидитетом CARPE DIEM Јеленом Јевтовић.

Градоначелник Краљева је истакао да одавно није имао конструктивнији састанак јер се није говорило о финансијским средствима, већ о стварним проблемима људи и могућностима за њихово решавање. Градоначелник је подсетио на то да су у Kраљеву изграђене стазе за слепе и слабовиде, да је омогућено особама које не могу да се крећу без колица да живе у „граду без баријера“, изграђен прилаз Атлетском стадиону, омогућен прилаз до реке Ибар… али је било речи и о ономе што тек треба урадити.

„Добили смо изузетно подршку министарке Дарије Kисић Тепавчевић и помоћнице Биљане Барошевић и свих њихових сарадника који брину о људима, а то је најважније – не да говоримо о милионима и милијардама у буџету, већ да кажемо како тим средствима можемо да помогнемо обичном човеку“, рекао је Терзић.

Према његовим речима, пре само неколико месеци, објекат који је адаптиран за потребе Дневног центра за децу и омладину са сметњама у развоју био је руина.

„Захваљујући Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, добили смо средства да у потпуности реконструишемо овај објекат, који данас изгледа као потпуно нов простор за дневни боравак деце са сметњама у развоју. То је заједнички успех Министарства, Града, наших установа – Центра за социјални рад и Центра локалних услуга, помоћника за социјална питања, члана Градског већа из те области… свих нас који желимо да помажемо Краљевчанима“, изјавио је градоначелник захваливши свима који су допринели да Дневни центар буде реконструисан, да се набаве опрема и намештај, направи ограда око објекта.

„Радостан сам што се на овај дан не окупљамо да протоколарно разговарамо се представницима удружења особа са инвалидитетом, већ што решавамо њихове проблеме. Данашњи разговор оцењујем као више него успешан за све људе којима је помоћ потребна“, сматра Терзић уз напомену да ћа Град наставити да сарађује са Министарством.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић је, приликом отварања Дневног центра, нагласила да сваки дан треба да буде посвећен бризи за друге односно бризи о особама са инвалидитетом, а да је Међународни дан особа са инвалидитетом одлична прилика да се преиспитамо шта смо урадили у претходних годину дана, да ли смо срушили иједну баријеру, да ли поступамо у складу са кампањом „Србија без баријера“.

„Дневни центар за децу и омладину са сметњама у развоју у Краљеву, на чију потребу је указао Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом, на састанку у априлу ове године, није само дневни центар и дневни боравак. То је једно уточиште, место предаха и извор снаге, од огромног значаја, велики ветар у леђа свим породицама који се сусрећу са оваквим врстама препрека и које имају децу са одређеним сметњама у развоју. За нешто мање од пола године успели смо да реализујемо замисли и заиста сам јако срећна и поносна што се данас налазимо у оваквом објекту“, рекла је министарка додајући да је Министарство за ту намену издвојило нешто мање од пет милиона динара, али и да је имало велику подршку локалне самоуправе.

„Град Kраљево је пример одличне праксе. Не можемо ништа сами, али заједно можемо заиста много“, поручила је проф. др Кисић Тепавчевић, истакавши да су на састанку са представницима организација особа са инвалидитетом чули шта је њима још потребно за несметано функционисање и да ће настојати да и тим захтевима изађу у сусрет

Како је навела, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је у току ове године за различите пројектне активности издвојило укупно 430 милиона динара, а за подршку предузећима за професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом 625 милиона динара. За 10 удружења особа са инвалидитетом и четири предузећа за професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом у Краљеву укупно је издвојено нешто више од 70 милиона динара.

Представници организација особа са инвалидитетом су изразили захвалност Министарству, Граду и донаторима на подршци и у реализацији пројекта Дневног боравка, али и у стварању услова да град Краљево буде „град без баријера“. Да се на особе са инвалидитетом у граду Краљеву не мисли само једног дана у години, доказ је и управо заједнички завршени пројекат.

Састанку организованом на Међународни дан особа са инвалидитетом у граду Краљеву присуствовали су и помоћник градоначелника Краљева задужен за област заштите људских права Милун Јовановић, чланица Градског већа града Краљева задужена за социјалну политику и бригу о деци и породици Ивана Базић, директорка Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта Краљево Марица Мијајловић, директорка Центра за социјални рад Светлана Дражовић, директор Центра локалних услуга Зоран Балтић, као и помоћник министра за рад заппошљавање, борачка и социјална питања у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, шеф Одсека за заштиту и унапређење положаја особа са инвалидитетом у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Марија Ристић, Извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом – НООИС Иванка Јовановић и председник Управног одбора и потпредседница НООИС односно представница Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом Србије Весна Петровић.

Print Friendly, PDF & Email