Поводом 14.Октобра у Скупштини града Краљева одржана је комеморативна седница на којој је о стрељању октобра 1941. године говорио историчар Станиша Бркић.
У Спомен парку у Краљеву, одржан је помен цивилима стрељаним 14. октобра 1941. године. Пред више хиљада грађана, опело је служило свештенство епархије Жичке, а на хумке страдалима венце су положили представници града, делегације Италије и Украјине и родбина жртвава фашизма.
Тог 14. октобра, стрељано је више хиљада цивила од 13 до 70 година, а осим Срба, страдали су и Руси, Роми, Јевреји, Словенци и Хрвати.
"Смрт у Србији у Другом светском рату започета је стрељањем у Краљеву", рекао је градоначелник Краљева Љубиша Симовић.
"Заборав рађа ново зло, и из пепела се подижу идеје са префиксом 'нео', као да осим огољене смрти, може нешто ново нићи из нацизма, а ово стратиште и масовна гробница опомињу на време слома човечности и свих људских вредности", нагласио је Симовић.
Градоначелник Краљева је подсетио да је тај град завијен у црно у периоду од 14. до 20. октобра 1941. године и да су на том месту стрељани цивили без оружја и војне одговорности различитог узраста, занимања и порекла.
 
 
 
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email