Радове на изградњи пута Студеница–Рудно, који је од изузетне важности за мештане села студеничког, рудњанског и ушћанског краја, али и за бројне посетиоце, обишли су градоначелник Краљева др Предраг Терзић и председник Скупштине града Ненад Марковић, са сарадницима.

Машине су изашле на терен средином септембра, а почетком октобра, након извођења земљаних радова и постављања подлоге за асфалт, положени су први метри асфалта и из правца Студеница-Рудно и из правца Рудно-Студеница. Асфалтирање са студеничке стране, у дужини од три километра, започето је од места Пољане према Студеници, а из правца Рудна, у дужини од два километра, према реци Бревини.

До краја године планирано је да асфалтом буде пресвучено пет од укупно 15 километара пута Студеница–Рудно. Асфалтирање овог макадамског пута од виталне је важности, због безбедности малишана са Рудна који похађају више разреде у ОШ „Стефан Немања“ у Студеници, али и због житеља Рудњанске висоравни, јер скраћује пут до Kраљева у оба смера за читавих 50 километара.

Градоначелник Краљева је, приликом обиласка асфалтиране деонице, подсетио на обећање председника Србије приликом недавне посете Краљеву у вези са изградњом овог пута, који финансира држава преко Јавног предузећа „Путеви Србије“, а извођач радова је предузеће „Нови Пазар – пут“.

„Деценијама су мештани Студенице и Рудна и околних места сањали да се повежу Студеница и Рудно, да две српске светиње манастири Студеница и Градац буду повезани. Захваљујући председнику Републике Србије Александру Вучићу, који је посетио Лопатницу и разговарајући са мештанима схватио значај изградње овог пута, а 12. септембра ове године обећао да ће радови почети, они су започели већ наредне недеље и радници су свакодневно на овој локацији“, рекао је градоначелник истичући да је до сада асфалтирано укупно 1.900 метара, а да се очекује да до краја године асфалтом буде прекривено пет километара, уз напомену да је вредност радова чак 129.000.000 динара

„Важно је да већ наредне године наставимо даље асфалтирање и да укупно 15 километара деонице пута асфалтирамо и коначно спојимо ова два места. Ово ће много значити људима који живе у овим крајевима. Очекујем да ће се многи људи вратити да живе и у Студеницу и у Рудно, а град Kраљево ће обезбедити новац и за субвенцију у области пољопривреде и за развој сеоског туризма. Очекујем да ће многи туристи из Београда, Новог Сада, из иностранства, долазити у ове прелепе крајеве, јер Србија је лепа, Краљево, Студеница, Рудно… прелепи су. Треба сви да посетимо ова места. Сада ћемо имати нов пут, који ће бити један од најбољих путева не само у Kраљеву, него у овом делу Србије“, поручио је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић је истакао значај скраћења пута који мештани Рудна и Студенице свакодневно треба да пређу, што за њих значи и смањење трошкова. Према Марковићевим речима, велики број људи у овом крају живи од узгајања кромпира, долазе тешки камиони, пролазе камиони за сечу шума, али је пројектант свакако предвидео да овај пут трпи велика оптерећења.

„Десет година сам са овим људима овде, десет година радимо, асфалтирамо локалне путеве, али увек су имали само једну жељу – да се заврши пут Студеница-Рудно. Та деоница, 15 километара, по неким проценама, вредна је више од 400.000.000 динара, а треба решити и неке имовинско-правне односе, пут је на појединим нестима и веома опасан“, изјавио је Марковић истакавши: „Знам да су мештани Студенице и Рудна изузетно задовољни. Хвала председнику Републике Србије у наше и у њихово име.“

Бранислав Папакоча, шеф Секције Краљево предузећа „Нови Пазар – пут“, указао је на то да је ова деоница изузетно захтевна зато што су превелики ископи и да тренутно раде четири багера гусеничара огромног капацитета.

„Овде је свакодневно ангажовано 15 људи из правца Студеница-Рудно и десетак људи из правца Рудно-Студеница. Ангажована је тешка механизација – багери гусеничари, без којих овај посао никако не би могао да се обави. Улази се у проширење леве стране пута да бисмо добили ширину од девет метара планума да би могло да се изврши асфалтирање. Ширина пута је пет метара, са подлогом која иде од 25 центиметара дробљеног каменог агрегата до 50. У неким деловима пута смо радили чак и продубљења материјалом из локалног позајмишта, где су нам мештени дозволили да користимо њихове парцеле, као што су нам дозволили и да користимо депоније, одлагање материјала“, рекао је Папакоча истакавши захвалност мештанима који ће, ако временски услови дозволе, до зиме добити асфалт на деоници од пет километара – три из правца Студеница-Рудно, а два из правца Рудно-Студеница.

Print Friendly, PDF & Email