„Тематско путовање коридором културне и природне баштине од Србије до Црне Горе“ – CREATIVE TWINNING, пројекат у склопу ИПА Програма прекограничне сарадње Србија – Црна Гора 2014-2020, представљен је у нашем граду на уводној конференцији.

Пројекат има за циљ развој заједничке туристичке понуде за очување, вредновање, тумачење, интегрисање и промовисање локалитета културне и природне баштине по савременом моделу тематских путева. Имплементирају га Регионална агенција за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа на територији града Kраљева и општина Рашка и Ивањица и НВО Центар за иницијативе из области одрживог туризма из Подгорице. Укупна вредност двогодишњег пројекта, започетог 1. марта прошле године, износи 351.280 евра, од чега Европска унија финансира 85 процената, преко Министарства за финансије Републике Србије, а Краљево, Рашка и Ивањица укупно 15 одсто односно по 8.812 евра.

Пројектом се планира побољшање услова за стварање одрживе туристичке понуде у прекограничним руралним и планинским подручјима Србије и Црне Горе. Културна и природна баштина биће систематски пописане, а нова туристичка понуда креирана и промовисана, што ће допринети бољој информисаности туриста о понуди прекограничног подручја и његове препознатљивости као туристичке дестинације. Такође, доћи ће до унапређења прекограничне сарадње међу носиоцима активности ове регије и јачања свести локалног становништва о значају прекограничне размене. Ово ће допринети да се потенцијал прекограничне регије Србије и Црне Горе препозна као део стратегије економског развоја.

Поздрављајући учеснике и госте уводне конференције у име града домаћина, градоначелник Краљева др Предраг Терзић је нагласио да је важно да у програмима прекограничње сарадње које финансира Европска унија преко ИПА пројеката учествује наша држава односно и Рашки и Моравички округ као погранични.

Овај пројекат, вредности око 350.000 евра, омогућиће значајнију и већу туристичку понуду Краљева, Рашке и Ивањице и локалних самоуправа које се налазе у Рашком и Моравичком округу. Омогућиће свим поштоваоцима културне баштине и људима који желе да се упознају са природним лепотама пограничних делова и Србије и Црне Горе да, кроз четири тематска пута, обиђу пограничне области између Републике Србије и Републике Црне Горе. Захвалан сам запосленима у Регионалној агенцији, али и партнерима на пројекту из Црне Горе, који су пронашли начин да промовишу нашу културну баштину и природну баштину ових локалних самоуправа“, рекао је градоначелник Краљева истичући да је уверен да ће, када пројекат буде завршен марта 2023. године, сви заинтересовани моћи да прођу овим тематским срединама да виде све лепоте, али и како је средствима Европске уније уређен овај простор.

„Очекујем да ће, поред финансијске подршке локалних самоуправа, запослени у Градској управи града који се баве туризмом успети да, у сарадњи са партнерима, заврше овај пројекат на корист свих грађана Краљева, Рашке и Ивањице“, поручио је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Директорка Агенције за регионални развој Рашког и Моравичког округа Луција Васиљевић, која је и менаџер пројекта, представила је Creative Twinning у Србији односно добре праксе тематских стаза из Словеније.

„Циљеви пројекта су валоризација и очување природе и културне баштине у Црној Гори и у Србији. Најзначајнија активност је да оба партнера развијају по четири стазе. У Србији су то стазе које се налазе на планини Голија, а у пројекат су укључене три локалне самоуправе – Kраљево, Рашка и Ивањица“, појаснила је директорка.

Завод за заштиту споменика културе Kраљево је од почетка партнер на пројекту Регионалне развојне агенције, а директорка Завода Катарина Грујовић Брковић члан саветодавног тела које треба да допринесе бољој и ефикаснијој промоцији културног наслеђа на изабраном подручју локалних самоуправа учесница на пројекту.

„Ово је савршена прилика да се на најбољи начин промовише мање познато и теже приступачно културно наслеђе. Говоримо о простору на којем имамо непокретна културна добра уписана на Унеско листу светске културне и природне баштине, општепозната, јако добро посећена током читаве године. Ово је прилика да се истраже и презентују и учине доступним и друга, мање позната а и те како вредна, са становишта службе заштите, културна добра“, рекла је директорка Завода појашњавајући да се ради о објектима народног градитељства који су сачувани у руралним подручјима, попут фантастичних старих кућа на простору Парка природе Голија, које потврђују постојање и начин изградње у периоду XIX и с почетка XX века, као и економски објекти попут воденица, остатака ваљарица, јако занимљива и спечифична стара сеоска гробља која се називају грчким гробљима.

Директорка и менаџерка пројекта из Црне Горе из НВО Центар за иницијативе из области туризма, са седиштем у Подгорици, Светлана Вујичић, нагласила је да се заједнички ради на развоју једног новог туристичког пројекта који се фокусира на четири тематске стазе у Црној Гори и четири тематске стазе у Србији. У Црној Гори то су три национална парка – Проклетије (Гусиње), Биоградска Гора (Мојковац и Бијело Поље) и Дурмитор (Жабљак и Мојковац).

„Идентификација и развој производа су ишли са упаривањем са стањем у Србији. Када смо сазнали да ће избор бити Парк природе Голија, дефинисали смо да наша циљна група буду заљубљеници у природу, рекреативци и гледали смо које теме можемо да упаримо. Тако је нама централна стаза стари средњовековни град Брслово, који је основао краљ Урош Први Немањић, која нам је била фокус због интересантне тематске везе са Србијом. Остале стазе касније смо развијали, гледали смо да буду природне и културне атракције у заштићеним подручјима“, објаснила је представница партнера из Црне Горе

Конференцији су присуствовали и представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, као и локалних самоуправа, институција из области туризма, привреде и цивилног друштва, што је била прилика за умрежавање и повезивање актера учесника и размена идеја и искустава у области туризма и прекограничне сарадње.

Print Friendly, PDF & Email