Представници Саобраћајног факултета у Београду сачинили су и данас у Краљеву локалном уководству предали документ под називом „Прва фаза Нацрта стратегије о безбедности у саобраћају на територији града Краљева до 2020. године". Стратегија о чијој изради је Град Краљево 21. јула склопио уговор са Саобраћајним факултетом у београду треба да буде завршена до фебруара 2014. године. Циљ овог кровног документа је смањење броја и последица саобраћајних незгода на територији града.
Према речима Бориса Антића, са Саобраћајног факултета у Београду, већ и сам предлог Стратегије представља крупан корак ка унапређењу безбедности саобраћаја у нашем граду, а аутори нацрта акценат су бацили на пет осоновних тачака.
„Посматрали најзначајнија страна истраживања и прихватили оне методе које показују најбоље ефекте, на основу расположивих података спровели смо детаљну анализу саобраћајних незгода, спровели смо детаљну анализу свих градских одлука везаних за унапређење саобраћаја, а на крају смо дали концепт и садржај предлога стратегије која ће, кад буде готова, указати на кључне правце деловања у безбедности саобраћаја у Краљеву", појаснио је Антић.
Ненад Марковић, председник Градског савета за безбедност саобраћаја похвалио је динамику израде предлога стратегије, јер је прва фаза завршена у планирано време.
„Постојање овакве, као и развојне стратегије града представља услов и , истовремено, ствара могућност да у догледно време град Краљево може да аплицира за средства код европских фондова намењених пројектима за повећање безбедности у саобраћају", рекао је Марковић.
Из стратегије ће произаћи акциони планови који ће, ако их се грађани буду придржавали, утицати на смањење броја погинулих, што је основни критеријум по којем се мери безбедност у саобраћају.
Борис Антић је додао да стратегија, као макро истраживање, може да се упореди са, како је рекао,  „тањиром који покрива широко подручје, али доста плитко".
„Тај пројекат само даје смернице на која поља треба усмерити пажњу у будућности, а ми ћемо дати акционе планове за сваку од тертиторијалних јединица", разрадио је идеју Антић.
Званично, на територији града Краљева не постоје тзв. „црне тачке", а републичка статистика показује да су као таква места означени делови Ибарске магистрале према Новом Пазару, али на делу који се налази ван територије града Краљева. Резултат Стратегије биће и израда анализе мапе ризика са означеним опасним местима на територији града. Улагањем средстава у санирање тих опасних места постижу се, оцењено је данас, најбољи резултати уштеде када је безбедност саобраћаја у питању, па ће таква критична места кроз акционе планове у инфрастуктури бити мењана. СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА                                            18. новембар 2013.

 

Краљево се ове године придружило обележавању Међународног дана сећања на жртве саобраћајних незгода. Овај датум обележен је низом активности које су на централном градском тргу организовали  Градски савет за безбедност саобраћаја, Канцеларија за младе и краљевачки Црвени крст Саобраћајне незгде у Краљеву током прошле године однеле су 28 живота. У пвих шест месеци ове године погинуло је пет особа. Статистика показује и да су, за учеснике у саобраћају, најкритичнији зимски месеци.
„У Србији су прошле године погинуле 684 особе, а у свету 1.300.000 људи. Постоји тенденција смањења броја погинулих, али циљ нам је да број жртава смањимо на могући минимум и на том послу организовани су сви: од државе, преко града, до сваког од нас који треба да схвати да безбедност у саобраћаја зависи, пре свега од нас самих“, рекао је Ненад Марковић, председник Савета за безбедност саобраћаја града Краљева.
У акцији обележавања овог датума били су и волонтери Црвеног кртса који су извели показну вежбу пружања прве помоћи и дељења флајера, којима је сугерисано колико је важно да повређенима благовремено и на прави наин буде указана помоћ. Због чињенице да су честе несреће које су проузроковане губитком крви, краљевачки Црвени крст позвао је све грађане Краљева да данас, од 10.00 до 12.00 часова у просторијама Службе трансфузије, постану део акције добровољног давања крви, а све са циљем да настрадали имају довољне количине крви за лечење.

Према речима Николе Радевића, Канцеларија за младе, чији је он координатор, желела је да својим учешћем у овој акцији апелује на младе људе да повећају степен пажње као учесници у саобраћају, јер је група оних од 18 до 24 године најугроженија старосна група када су возачи у питању.
ДВЕ НАГРАДЕ ЗА ТУРИСТИЧКУ ОРГАНИЗАЦИЈУ КРАЉЕВО                                18. новембар 2013.

 
На Шестој изложби сувенира и туристичких публикација, која је прошлог викенда одржана у Лесковцу, Туристичка организација Краљево освојила је две награде, прво и треће место у две различите категорије.
Изложбу у Лесковцу искористиле су туристичке организације из више од четрдесет градова Сбије и две из суседне Бугарске да прикажу експонате и потенцијале својих средина, а Туристичка организација Краљево освојила је прво место у категорији најоригиналнијих експоната за публикацију „Еко музеј Ибарске долине“, који је рађен у сарадњи са Пројектним центром Градске управе и удружењем „Содалис“ из Краљева.

„Удружење „Содалис“ је ову замисао одрадило идејно и у креативном смислу, а Пројектни центар и Туристичка организација Краљево су у овом пројекту учествовали саветодавно и оперативно“, каже Драган Рајичић, в.д. директора Туристичке организације Краљево.
Аутентичност, оргигиналан и иновативан дизајн публикације „Еко музеј Ибарске долине“, примећени су и на изложби туристичких потенцијала недавно одржаној у Крушевцу, где је ова брошура добила награду „Сребрни кофер“.

Туристичка организација Краљево је на изложби сувенира и туристичких публикација у Лесковцу освојила и треће место у категорији сувенира. Туристичка организација Краљево једина је која је осво
јила неку од награда на баш свакој од свих шест овогодишњих изложби које су биле такмичарског карактера. Сувернирница у Краљеву важи за једну од најопремљенијих, а ТОК има уговоре са више од 40 добављача.
До краја ове године ТОК ће наступити и на Сајму туризма у Крагујевцу. На овој манифестацији, која се у граду на Лепеници одржава крајем новембра, ТОК  ће, поред осталих потенцијала и пројеката, презентовати и кпацитете сеоског туризма.


Print Friendly, PDF & Email