Новоасфалтиране улице – Радничку, Зеничких рудара и Др Гвозденовића у Матарушкој Бањи, у чему су грађани учествовали са 15 одсто средстава, а град са 85, обишли су представници града Краљева и директори локалних јавних предузећа.

Град је уложио значајна средства у изградњу инфраструктуре на читавој територији. Трудили смо се да се инфраструктурни објекти граде равномерно и на територији града и на рубним подручјима. Средства су равномерно распоређена и на територији Генералног урбанистичког плана и у руралном делу града, за шта је издвојено по око 25.000.000 динара. У 2015. години највећи део средстава за изградњу инфраструктурних објеката је издвојен за асфалтирање улица и путева. То је око 10.000 метара асфалтног пута. Надам се да смо направили почетне кораке за убудуће како бисмо асфалтирали готово све путеве које користе наши мештани“, истакла је Маја Мачужић, чланица Градског већа града Краљева.

Председник Месне заједнице Матарушка Бања Раде Девић напомиње да им је асфалт стигао после пет година, захваљујући великој заинтересованости и становништва и града да се Матарушка Бања постави на здраве ноге. Он истиче да је урађена комплетна реконструкција расвете у парку и околним улицама, заједничким улагањем, урађен је део документације за израду комплетног плана Матарушке Бање, очекује се решавање питања водоснабдевања, уређење плаже, приватизација природног лечилишта и одмаралишта. Према његовим речима, успешна приватизација Природног лечилишта и одмаралишта Матарушка и Богутовачка Бања” много би значила и житељима и граду.

Како је истакао градоначелник, циљ је обезбеђивање инфраструктуре, уређење путне мреже, али и много више.

„Са Владом Републике Србије смо помогли око сређивање нисконапонске мреже у Матарушкој Бањи. Имамо потенцијалне инвестоторе за Природно лечилиште, јавни позив је завршен, очекујемо инвеститора. Локална самоуправа ће обезбедити услове за нормалан рад. Са стручњацима из градског Водовода у току је припрема документације неопходне да се крене и у решавање проблема у домену водоснабдевања. Планови предвиђају да и овде буде прикључења на градски водовод, рекао је градоначелник приликом обиласка управо завршених радова у Матарушкој Бањи.

 

 

 

          

Подршка превремено рођеним бебама                          17.11.2015.

 

 

Широм света, 17. новембра, на Светски дан превремено рођене деце, организује се низ активности у циљу подизања свести у јавности о проблему превременог рођења. Једна од тих активности је и осветљавање познатих грађевина декоративном расветом љубичасте боје, будући да је то боја која симболизује ову тему. Ранијих година овако су били осветљени Народна скупштина Републике Србије у Београду, мост на Дунаву у Новом Саду и бројне грађевине широм света. Симбол превремено рођене деце је и низ од 10 дечјих чарапица, од којих  најмања симболизује да је од десет рођених беба једна превремено дошла на свет.  

На иницијативу Удружења родитеља превремено рођене деце Србије „Мали Див“, ове године се и град Краљево, захваљујући ангажовању Дирекције за планирање и изградњу Краљево, прикључио обележавању Дана превремено рођених беба осветљавањем љубичастом светлошћу Трга српских ратника.

Према подацима Удружења, широм света, једна од десет беба роди се пре времена. У свету се, сваке године, пре времена роди 15.000.000 беба, у Србији више од 4.000, или 11 беба свакога дана. Превремено рођење је водећи узрок смртности деце млађе од једне године и други водећи узрок смртности деце млађе од пет година. Сваке године, због превременог рођења, у свету умре милион беба. Превремено рођеном се сматра свака беба рођена пре пуних 37 недеља гестације. Превремено рођене бебе обично имају мање од 2.500 грама на рођењу. Бебама са врло ниском тежином на рођењу сматрају се бебе рођене са мање од 1.500 грама и обично су рођене пре 32. гестацијске недеље. У бебе са екстремно ниском тежином убрајају се бебе које су на рођењу биле лакше од 1.000 грама. Да би преживеле, превремено рођеним бебама неопходна је подршка бројних апарата и високообразованих, искусних и обучених медицинских стручњака. Након рођења, превремено рођене бебе се могу суочити са читавим низом компликација узрокованих њиховом незрелошћу: отворени артеријски дуктус који може може узроковати проблеме са срцем, низак крвни притисак, крварење у мозгу, ретинопатија повезана са прематуритетом, бројне инфекције, респираторни дистрес синдром, бронхопулмонарна дисплазија, некротизујући ентероколитис, застоји у дисању, хидронефроза, умбиликална и ингвинална хернија, хипотонија и хипертонија…

У зависности од гестацијске недеље у којој су рођена, проценат превремено рођене деце са каснијим дугорочним здравственим тешкоћама креће се од 30 до чак 60 одсто.

Најчешћи проблеми повезани са превременим рођењем су: кашњење у развоју, ретинопатија повезана са превременим рођењем, проблеми у социјализацији, органска обољења (система за варење, срца, плућа, оштећења слуха или вида), ментална ретардација, тешкоће у учењу или поремећај пажње, церебрална парализа.

Непосредно након рођења, превремено рођена беба бива одвојена од мајке, због неопходности посебног лечења и неге, које је веома компликовано и најчешће захтева интензивну негу. У тим околностима, родитељи превремено рођене деце изложени су огромном стресу, осећају немоћ, кривицу, анксиозност, страх. Поред помоћи стручњака, драгоцена им је и подршка других родитеља са истим или сличним искуством. Из тог разлога, основано је Удружење родитеља превремено рођене деце Србије Мали Див“, које пружа подршку родитељима превремено рођене деце, током њиховог, често и вишемесечног, боравка у болници и месецима и годинама након отпуста из болнице. Чланови Удружења су волонтери, а пројекти се финансирају захваљујући донацијама и усмерени су на побољшање квалитета лечења и неге превремено рођене деце и јачање родитељске улоге и присуства у овом тешком процесу. Сви пројекти се реализују уз консултације са медицинским стручњацима, захваљујући којима су обликовани тако да конструктивно и квалитетно допринесу заједничким напорима лекара и родитеља за што бољи исход лечења превремено рођених беба. Удружење Мали Див сарађује са другим националним удружењима широм Европе и света, уз подршку Европске фондације за бригу о новорођенчади (EFCNI).

И ове године, Удружење Мали Див се придружује активностима за обележавање 17. новембра, Светског дана превремено рођене деце, које се организују широм света, у циљу подизања свести у јавности о проблему превременог рођења.

               

 

 

Print Friendly, PDF & Email