Народна канцеларија председника Републике Србије, у сарадњи са Министарством животне средине и просторног планирања, а у склопу својих активности усмерених ка промовисању и успостављању постулата одрживог развоја у нашем друштву, организује акцију „Зелени градови Србије – 100 нових паркова у једном дану", са циљем да се повећају зелене површине у градовима Србије.
Како се у допису Народне канцеларије председника Републике Србије каже, према спроведеним истраживањима, у последњих тридесетак година, број зелених површина смањен је за петину у градовима Србије, што је довело до штетних последица по животну средину у тим урбаним зонама.
Пројекат „Зелени градови Србије – 100 нових паркова у једном дану" предвиђа садњу адекватног садног материјала, дрвенастих биљака, које су одабрала стручна лица, у одређеним парковским површинама на централним градским подручјима, истовремено на целој територији Србије, односно у 100 општина.
Предвиђени број донираних садница за сваку општину је 50, а термин 3. новембар.
Данас на Светски дан чистог ваздуха у парку код Духовног центра " Св. Владика Николај Велимировић" посађене су саднице дрвенастих биљака из ове акције. Прве саднице посадили су Вукомир Митровић, помоћник градоначелника за економски развој и развој комуналне инфраструктуре и Зоран Кошанин заменик директора ЈКП " Чистоћа" Краљево уз помоћ радника овог предузећа.
 " Могу да поручим свим грађанима Краљева да узму учешће у оваквој племенитој акцији. То значи да ко год може, има шансе, има могућности да посади бар једно дрво, а они који то немогу из објективних разлога да то ураде, нек сачувају оно што неко други посади", рекао је Вукомир Митровић у изјави за новинаре.
 
 

Print Friendly, PDF & Email