Савет за родну равноправност града Краљева и новоформирана Женска одборничка мрежа у Скупштини града Краљева одржали су конференцију за новинаре.

Одлука о формирању Женске одборничке групе у Скупштини града донета је на иницијативу Савета за родну равноправност града Краљева, а уз подршку Женске парламентарне мреже у Народној скупштини Републике Србије, која је, по угледу на сличне облике женског политичког организовања у развијеним земљама света, почела да дела 14. фебруара 2013. године, окупљајући 82 посланице око идеје да, без обзира на страначку и идеолошку припадност, заједно раде на остваривању женских интереса у Парламенту.

„Родна равноправност се остварује тамо где се догађа стварни живот мушкараца и жена, а то јесте локални ниво, наш град, месна заједница, насеље. Када на том нивоу постигнемо договор у коме је једнако важан и глас мушкарца и глас жене, о томе како ће се финансирати наша заједница, шта ћемо финансирати из буџета, коме ћемо пружити помоћ и подршку, онда можемо бити сигурни да смо учинили корак ка праведнијем, одговорнијем и хуманијем друштву. Родна равноправност нема за циљ само да жене буду биране, већ да се осети њихов рад у друштвеној заједници и у политичком животу и да тај рад да резултате“, рекла је председница Савета за родну равноправност Лидија Павловић, заменик секретара Скупштине града Краљева.

Према њеним речима, Женска одборничка мрежа ће деловати као неформална група у Скупштини града, бавиће се свим питањима дневног реда, са женског аспекта, питањима битним за друштвену заједницу, жене, децу града Краљева.

„Ми ћемо стајати раме уз раме са својим колегама, као апсолутна подршка, како би наш град, а и Србија, напредовали“, поручила је Павловићева.

На конститутивној седници одржаној 21. марта, 22 одборнице из свих политичких опција формирале су Скупштину и Извршни одбор. За председницу су изабрале Весну Милојевић, одборницу Српске напредне странке. Извршни одбор броји седам чланица, а главна координаторка бирана је из највеће политичке опције у Скупштини града Краљева –  Весна Милојевић (СНС), две заменице – из друге односно треће политичке опције – Бојана Бајровић (СПС), Десанка Кастратовић (ДС), а секретарка ИО је Оља Дражинац (СНС).

„Чланице Женске одборничке мреже не губе свој политички идентитет, деловањем у оквиру Женске одборничке мреже неће нанети никакву штету политичким опцијама којима припадају, већ је то новији простор у оквиру којег ће жене моћи да делују и да повећају своју улогу и допринос у раду Скупштине и решавању одређених проблема који се тичу жена. Ово се, пре свега, односи на повећање учешћа жена у процесу одлучивања, на побољшање економског статуса жена, осатваривање родне равноправности у образовању, на побољшање здравља жена, на сузбијање и превенцију насиља над женама, уклањање стереотипа у медијима који постоје у вези са положајем жена…“, објаснила је председница Весна Милојевић и додала: „Биће то решавање животних проблема жена. Биће то једна нова адреса на којој ће моћи да се обрате да добију одређену помоћ или савет.“

Нека од програмских начела и циљева везаних за деловање женске одборничке мреже су поштовање човека, његовог достојанства, права и слободе без обзира на верску, расну или националну припадност или статус, заштита права радника и радница, заштита права слобода запостављених, обесправљених, као и лица са инвалидитетом. Остваривање равноправности полова, успостављање тзв. европског стандарда живљења, унапређење развоја локалне самоуправе и уравнотеженог регионалног развоја.

Према пословнику о раду, координаторке ће се смењивати на свака четири месеца.


 
 

 

Print Friendly, PDF & Email