Градоначелник града Краљева Томислав Илић и председник Скупштине града Сретен Јовановић уручили су двадесет захвалница женама које су прошле стручно оспособљавање и стекле звање ватрогасца са подручја Витковца, Милаковца и Печенога.  Оне су испуниле услов да се формира Женска ватрогасна јединица у оквиру Добровољног ватрогасног друштва Витковац-Милаковац-Печеног.

У формирању прве, и за сада једине, женске ватрогасне јединице у Србији и региону су учествовали ДВД Витковац-Милаковац-Печеног, Одељење за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева, Савет за родну равноправност града Краљева и Месна заједница Витковац.     

Председница Савета за родну равноправност Лидија Павловић је захвалила на помоћи свима који су допринели формирању ове јединице, истакавши лично залагање председника ДВД Бојана Милутиновића, који је препознао значај оснивања женске ватрогасне јединице, начелника Одељења Здравка Максимовића, председнице МЗ Витковац Снежане Маџаревић.

„Надам се да ће даље направити добре пројекте којима ће се пријавити на конкурсе за удружења грађана, као и да ће бити финансирани из буџета града и својим радом постати понос нашег града. Оснивање женског ватрогасног друштва баш у овом крају није случајност, будући да је Витковац изузетно успешна месна заједница коју води жена. У њој се дешавају помаци када је активирање жена у питању. Ето мотива за друге месне заједнице да имају жене за председнике“, поручила је председница Савета за родну равноправност Лидија Павловић.  

Градоначелник је истакао неопходност постојања ватрогасних друштава, не само приликом гашења пожара, већ и других елементарних непогода, те отуда и проширење активности и формирање женске мреже, поготову на овом великом делу територије града Краљева.

„Имамо неограничено поверење у новоформирану јединицу. Она ће реаговати у свакој ситуацији у којој реагују и друштва у којима су ватрогасци мушкарци“, рекао је градоначелник, додавши да ће град настојати да, с обзиром на успешну сарадњу са добровољним ватрогасним друштвом из града побратима Марибора, набави једно возило за женску јединицу како би имала и неопходну опрему.

            

 

Print Friendly, PDF & Email