Песнику Петру Цветковићу, добитнику Жичке хрисовуље, која представља највише признање Духовног сабора „Преображње 2013", награду је данас у трпезарији манастира Жича уручио градоначелник Краљева Драган Јовановић.
Овај догађај педставља круну и завршетак Жичког духовног сабора који, под покровитељством града Краљева и Министарства за културу, организују Књижевни клуб Краљево, Народна библиотека „Стефан Првовенчани" и Народни музеј у Краљеву.
Одлуку да се Жичка хрисовуља додели Цветковићу, на Спасовдан је донео стални жири Сабора чији су чланови краљевачки писци: Драган Хамовић, Горан Петровић, Живорад Недељковић, Дејан Алексић и Милош Милишић.
У образложењу жирија наводи се да је Цветковић признање, које се састоји од уникатне златопечате повеље и иконе Преображења, заслужио „за поезију што спреже незнатне појаве из живота са слојевитим знаковима културе".
Уручујући награду Петру Цветковићу, градоначелник Краљева Драган Јовановић рекао је да као математичар зна да „свака успешна поезија мора у себи садржати математику и музику; математику која сабира и одузима време и музику која пева векове.
„Овде су некада крунисани или миропомазани српски краљеви и владари, а у последње време Жича је место крунисања наших најврлијих песника, а то је заслужило и Ваше прегалаштво", рекао је градоначелник Драган Јовановић.            Име Петра Цветковића биће уписано у летописну књигу са именима песника који су овом наградом овенчани у светој Жичи.
Добитнику је честитао и протојереј ставрофор Љубинко Костић, архијерејски заменик владике администратора жичког Јована. Манастир Жича је, иначе, централно место преображењских дешавања.
Жичка хрисовуља је уникатна повеља коју сваке године израђује краљевачки сликар Слободан Луковић. Она нема материјални део, па је ово признање и по томе јединствено.
„Царска лавра Жича није грађена само из верских и литургијских потреба, него да се и што сачува из земаљског света, трошног као и људско тело, а знамо шта су у њене осмовековне слојеве уградили безимени прегаоци који нису истицали себе", рекао је захваљујући се на признању Петар Цветковић.
Он је додао да се одговор на питање хоће ли се у будућности појавити ново спасење крије искључиво у људима.
„Хоћемо ли у новом преображењулакше дооћи до дублјег лјудксог ослонца и разумевања света, зависи само од нас, а седмоврата Жича нам је давно отворила простор за такву наду", рекао је добитник Хрисовуље.
Према речима председника жирија, књижевника и крутичара др Драгана Хамовића, Петар Цветковић је „промишљен и постојан песник који од свих песничких вештина понајвише држи до развијања и очувања посматрачког умећа".
„Најбоље песме Петра Цветковића представљају сажете лирске студије, јер су у њих положене чињенице из разних области, као и филигрански језички рад, рад зарад дубоке тачности, а не зарад стилског кићења израза", оценио је Хамовић.
Петар Цветковић (74) рођен је у Масуровцима код Бабушнице, дипломирао је општу и југословенску књижевност на Филолошком факлултету у Београду, био уредник „Видика", „Књижевне речи" и „Књижевних новина", а основао је и уређује „Српски књижевни лист".
Објавио је, између осталих, књиге песама: „Позориште", „Песме и бајке" , „Вага", „Једнина", „Мала светлост", „Грчка лоза", „Божићне песме", као и три књиге изабраних песама. Добитник је више песничких награда, а његове песме превођене су на више језика.
Стихове песама Петра Цветковића казивао је глумац Небојша Дугалић, а свечаност уручења Жичке хрисовуље, интерпретацијом средњовековних напева, употпунила је млада краљевачка оперска певачица Јана Милишић уз пратњу брујача.Print Friendly, PDF & Email