Техничар за компјутерско управљање ЦНЦ машина, бравар-заваривач, механичар моторних возила, оператер машинске обраде и модни кројач – образовни су профили које ће 99 ђака Машинско-техничке школе „14. октобар“ похађати наредне школске године по дуалном моделу образовања.
Са овом краљевачком средњом школом, у присуству 10 компанија кoje ће у наредној школској години бити потписнице, представници познатих краљевачких предузећа „Радијатор-инжењеринг“, „Електромонтажа“ и „Евротехна“ потписали су уговоре о дуалном образовању.

У име града Краљева, представнике компанија, родитеље и децу поздравио је градоначелник др Предраг Терзић. Како је истакао, јако је важно да ученици Машинско-техничке школе већ од прве године, поред слушања предмета у згради школе, имају праксу.
„Ако поред стицања теоријских, свакодневно стичете и практична знања у фирмама, ако се покажете као добар ученик и неко ко жели да учи како се практично ради, оног тренутка када завршите своје школовање, добијате прилику да радите у фирми у којој сте три године били на пракси. Ваше знање све време тече паралелно јер све што научите у теорији одмах опримењујете и у пракси“, изјавио је Терзић, па поручио:

„Знање постане право тек кад знате да теорију примените у пракси. Најважније код дуалног образовања је да стичете и теоријска и практична знања јер свако предузеће жели доброг мајстора, а ви треба да се потрудите да то и постанете. Данас добар мајстор може веома добро да живи од свог заната.“
Према његовим речима, није најважније да сва деца студирају, најбољи ђаци треба да уписују високе школе и факултете, а они који то нису, треба да буду најбољи у свом занимању.
„Није срамота бити аутомеханичар, лимар, аутомонтер. Треба да се потрудите да будете најбољи механичар, лимар или аутомонтер“, казао је градоначелник.
Терзић је захвалио руководиоцу Школске управе Краљево Бојани Маринковић, која се годинама труди да развије дуално образовање у Краљеву, и данас четири од девет школа раде по овом моделу. Он је захвалио и директору Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа Звонку Туфегџићу, који настоји да повеже средње школе и краљевачка предузећа. Велику захвалност градоначелник је упутио помоћнику министра просвете, науке и технолошког развоја за дуално образовање др Габријели Грујић, која настоји да, променом норматива, закона и подзаконских аката, омогући реализацију овог значајног пројекта.
„Машинско-техничка школа је једна од краљевачких школа које се највише труде и највише су урадиле у овој области, а Град настоји да обезбеди довољно финансијских средстава како би могли да купе учила која су овој деци неопходна при учењу и пракси“, истакао је Терзић.

Помоћник министра др Габријела Грујић је изразила велико задовољство што, као представник Министарства, може да подржи младе који улазе у процес учења кроз рад.
„Млади ће имати прилику да потпишу уговор са три значајне компаније веома успешне у продајним процесима, а које су препознале значај сарадње са младим људима, тако да у будућности одрживо обезбеђују кадрове и буду иновативне. Кроз учење и рад, млади ће схватити да су њихове каријере заправо започете од наредне школске године и да им предстоји целоживотно учење. Процес учења кроз рад обезбеђује сигуран каријерни пут“, појаснила је др Грујић.
Она је подсетила да је МТШ „14. октобар“ још од 2016. године активан партнер, уз подршку градоначелника, локалне самоуправе, представника Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа и  Школске управе Краљево, да млади уђу у модел дуалног образовања.
„Имали смо тада само један профил, а за наредну школску годину имамо чак пет. Оне који се определе да наставе да уче, ми кроз систем подржавамо Законом о високим студијама. Уколико током каријере препознају више својих могућности, могу да започну школовање у каснијим годинама и развијају се кроз високе дуалне студије који нуде огроман бенефит младима, да овог пута имају 450 сати активне наставе у амфитеатру и 450 сати проведених у компанијама“, изјавила је помоћник министра.
Према њеним речима, ово је једна драгоцена платформа која нуди бенефит свим заинтересованим странама, младима да у XXI веку имају развијена знања, вештине, способности, ставове, као и сазнање да њихово знање вреди и да је функционално и да ће бити добро плаћени, а компанијама да направе одрживост свог система и, што је најбитније, одрживост за будућност.

Директор МТШ „14. октобар“ Милош Лазовић појаснио је да су након потписивања уговора о дуалном образовању са компанијама, ученици ове школе са својим родитељима потписали уговоре о учењу кроз рад са представницима истих компанија.
„Уговори се односе на ученике првог разреда који ће практичну наставу по дуалном моделу похађати у наредне две школске године. За наредну школску годину планирамо да по дуалном моделу упишемо све трогодишње профиле и имамо четворогодишњи образовни профил по дуалном моделу – техничар за компујтерско конструисање“, изјавио је директор, појаснивши да је 99 места, од 310, по дуалном моделу, што је 47 одсто ученика.
Како је нагласио, школа већ има потписане уговоре о дуалном образовању по којима ученици иду на практичну наставу, за сате проведене на њој добијају надокнаду – 70 одсто од минималне цене рада, плаћене трошкове превоза, топли оброк, радно одело и осигурани су од повреда, а у наредној школској години у плану је потписивање уговора са 10 нових компанија.

У знак захвалности за допринос у развоју дуалног образовања, али и  пружену подршку, директор Машинско-техничке школе „14. октобар“ уручио је захвалнице помоћнику министра просвете, науке и технолошког развоја за дуално образовање, градоначелнику Краљева, руководиоцу Школске управе Краљево и директору Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа.
Организован је и обилазак аутомеханичарске радионице у оквиру Машинско-техничке школе која је опремљена потпуно новом дизалицом коју ће користити ученици смера аутомеханичар. Будући мајстори већ су имали прилику да практично примене своје знање на новој дизалици, која испињава све стандарде, а за коју је Град издвојио средства.

Print Friendly, PDF & Email