Градоначелник партнерског словеначког града Марибора Андреј Фиштравец посетио је наш град. На пријему код представника града Краљева, жупан Марибора уручио је градоначелнику Краљева Драгану Јовановићу чек на 40.000 евра, које Марибор поклања становништву Краљева угроженом у недавном поплавном таласу.

Поред ове новчане помоћи, представници добровољне ватрогасне јединице и цивилне заштите из Марибора помажу мештанима гледићког краја у чишћењу корита река, сносећи сами све трошкове боравка у нашем граду. Уз то, прикупили су и 6.000 евра, од којих ће за свако поплављено домаћинство бити купљена по канта од 25 килограма јупола. И црквена општина Марибор сакупила је 1.000 евра, које је уручила представницима наше црквене општине.

Гости из Марибора донирали су и ватрогасну опрему колегама из села Буковица.

Градоначелник Марибора Андреј Фиштравец истакао је да је веома срећан јер „сарађујемо као људи“. Жеља представника партнерског града је да новац дониран Краљеву конкретно дође до људи који су страдали.

„Знамо да се из једног динара може направити 10 динара, материјално, а још више нематеријално. Ја то знам јер су моја мајка и цела породица, за време Другог светског рата, били прогнани у Крагујевац. Знам колико значи када дођеш до људи који немају пуно материјално, али који се брину за тебе, и то је оно што ти даје снагу да можеш да преживиш“, изјавио је жупан.

Градоначелник Краљева Драган Јовановић уручио је гостима поклоне и захвалио и Републици Словенији, и граду Марибору, и жупану Фиштравецу, и његовим сарадницима, на свему што су учинили за Краљево

„Посебно ми је драго што овај поклон добијамо на славу града – Свету Тројицу. Добијени новац биће употребљен на транспарентан начин. Придружићемо средства која смо одвојили као град, нешто више од сто милиона динара, како бисмо притекли у помоћ грађанима оштећеним у поплавама. Сваки евро отићи ће на конкретно место и наши пријатељи из Марибора добиће списак ко је и колико добио“, изјавио је градоначелник Јовановић.

Свештеник Миломир Радић захвалио је у име братства храма Свете Тројице и грађана Краљева на донацији пристиглој из мариборске црквене општине као израз хришћанске љубави, рекавши да поклон примају с љубављу, срцем и надом да ће се дружити лепшим поводима и у лепшим ситуацијама. Као знак пажње за помоћ у тешким тренуцима, Мариборчанима су даривали симболичне поклоне.

Први човек града Марибора, са сарадницима и добровољцима који помажу у санацији последица поплава у Краљеву, посетио је и манастир Жичу.

Како су контакти Марибора и Краљева и у овом тешком тренутку за Краљево настављају, приликом данашњег званичног пријема, градоначелник Драган Јовановић се осврнуо на посету делегације Краљева Марибору од пре месец дана, када је остварена важна сарадња са мариборским јавним предузећима – јавним комуналним предузећем „Снага“, које је попут нашег ЈКП „Чистоћа“, затим предузећа „Ниград“, које је попут ЈКП „Путеви“, али шире делатности, и водоводног предузећа, које је једно од најбољих у Европи. Према речима градоначелника, наша предузећа су успоставила контакт и та сарадња ће сигурно резултирати бројним заједничким пројектима преко Европске уније, будући да Марибор може да аплицира за средства јер је Словенија у ЕУ.
 
 
 
 
 
 
 
 

           

Print Friendly, PDF & Email