Концерт „Златне хармонике Краљева“ који је осмишљен као вид признања талентованим краљевачким виртуозима, по први пут, свечано је одржан на препуном Тргу српских ратника. У част недавно преминулог Краљевчанина и великог боема Предрага Живковића Тозовца концерт је отворен сплетом његових најпопуларнијих песама.

Према речима градоначелника града Краљева др Предрага Терзића, Краљево је изнедрило бројне врсне уметнике који су својим делима проносили име нашег града широм Србије, али и света, и велико је задовољство што је један овакав концерт организован у нашем граду. Он је захвалио уметницима који су својим наступом обрадовали Краљевчане, како оне старије, тако и млађе, па изразио наду да ће у наредним годинама „Златне хармонике Краљева“ постати позната културна манифестација широм наше земље.

Некадашња прва хармоника Југославије, познати виртуоз Миша Мијатовић истакао је да је велика част свирати пред својом публиком, али да је уједно  најтеже и најлепше свирати у свом граду. Мијатовић је захвалио градоначелнику града Крављева што је препознао значај овакве манифестације јер „Краљево је град музике и хармонике“.
Публику је поздравио и шеф Народног оркестра Радио телевизије Србије Владимир Пановић, истакавши да је огромна част што има прилику да, први пут у својој каријери, своје суграђане поздрави са бине у родном граду. Он је захвалио градоначелнику и његовим сарадницима што су омогућили да се један овакав спектакл приреди у Краљеву.
Извођењем сплета традиционалних песмама и кола, познати крављевачки виртоузи на хармоници Влада Пановић, Миша Мијатовић и Александар Софронијевић, подсетили су Краљевчане на огромну музичку историју коју је поседује наш град.

Свој таленат и разноврсна стилска извођења народне музике бројној публици представили су и вокални солисти Даница Крстић, Александар Тирнанић, Новак Станковић и Јован Михаљица, као и оркестар под управом виолинисте Бојана Павловића. Део програма посвећен је и истакнутом уметнику града Краљева, врсном солисти на хармоници, који је недавно преминуо – Новици Неговановићу, а позната вокална солисткиња Снежана Ђуришић отпевала је његову песму „Ја не могу мила мајко без њега“.

Спектакуларним спојем изворне српске музике, класичне и уметничке музике у свом извођењу, млади Краљевчанин Никола Пековић је, са својим оркестром, одушевио своје суграђане. На Тргу српских ратника, први пут су, заједно са својим учитељима, наступили млади хармоникаши Милан Малиновић, Михаило Остојић и Филип Миладиновић и Новица Неговановић млађи.

Print Friendly, PDF & Email