Пословна и пријатељска сарадња Града Краљева и Општине Грачаница се наставља. Председница Општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић, са сарадницима – саветницима Срђаном Пантићем и Стефаном Филиповићем и шефицом Кабинета Кристином Славић, састала се са градоначелником Краљева др Предрагом Терзићем и његовим сарадницима – помоћником градоначелника Милошем Симовићем, чланом Градског већа Владимиром Баралићем и замеником начелника Градске управе Ђорђем Видовићем. Краљево је посетила и делегација из Туристичке организације Грачаница, а на Гочу, у Дечјем одмаралишту, од 17. до 22. јуна, смештено је двадесет седморо деце из спортских клубова са територије Општине Грачаница и групе Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“ Приштина – Грачаница.

Према речима градоначелника Краљева др Предрага Терзића, његови сарадници и он су са гостима из Грачанице на пријему, између осталог, разговарали и о томе какво је стање на простору Косова и Метохије и какав терор српски народ трпи од 1999. године, откад су се наше војне и полицијске снаге повукле из јужне српске покрајине. Град Краљево се труди да, већ три године, прихвати децу из Грачанице, да проведу пет до седам дана у Дечјем одмаралишту „Гоч“, да макар тих неколико дана забораве на све недаће које проживљавају већ годинама окружени албанским породицама.

„Сарадња између Града Краљева и Општине Грачаница започела је пре три године, али смо ми за тако кратак период успели да постанемо две пријатељске локалне самоуправе и односи између нас постају све приснији, могу рећи да су они данас братски. Људи из Грачанице су људи широког срца који нас сваке године приме у Грачаници, обиђемо манастир, разговарамо о њиховим проблемима. Сваки Србин треба да оде на Косово и посети наше светиње, како наше манастире који се налазе на северу Косова и Метохије, тако и оне који су јужно од Ибра. Грачаница је прелеп манастир, а људи који тамо живе воле Краљево и воле да посете наше место“, рекао је Терзић изразивши уверење да ће сарадња у будућности бити још боља.

„Да ћемо се међусобно помагати и да ћемо сви заједно успети да сачувамо српску историју, традицију и да на Косову бринемо о људима који живе и који чувају Косово у саставу Србије. Зато је наша дужност да им помажемо, а Град Краљево ће учинити све што може у тој, слободно могу рећи, светој мисији“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Председница Општине Грачаница проф. др Биљана Шубарић је изразила велико задовољство што је, са делегацијом Општинр, поново у посети нашем граду.

„Још једном смо доживели гостопримство руководства Града Краљева. Поносна сам на дугогодишње пријатељство Општине Грачаница и Града Краљева, са интензивнијом сарадњом од пре три године, Управо трећи пут су и наша деца смештена у Дечјем одмаралишту „Гоч“, на чему смо посебно захвални у име свих грађана Општине Грачаница, као и свих родитеља, а посебно деце. Наша деца су претходних година понела много лепих успомена са Гоча, исто очекујем и ове године“, рекла је председница Општине Грачаница додајући:

„Наш циљ је да сарадњу продубимо и наставимо. Иако се налазимо у тешким и изазовним временима, нашли смо времена да посетимо Краљево, унапредимо односе, да своје пријатеље позовемо да нам у сусрет Видовдану дођу у госте. Грачаница је много лепа и ко једном дође, увек пожели да се поново врати. Осим Манастира Грачанице, који краси Општину Грачаница, свако село на нашој територији има црвку по којој је препознатљиво.“

Како би и грађане Краљева упознали са програмом обележавања традиционалних грачаничких свечаности поводом Видовдана, Туристичка организација Грачанице је, уз помоћ Туристичке организације Краљево, на централном краљевачком тргу представила туристичку понуду Општине Грачаница.

Како је истакла Сандра Ђокић, директорка Туристичке организације Грачаница, која постоји од 2012. године, ово су јединствене прилике где могу у другим градовима да се представе.

„У току су видовданске свечаности, које су највећа манифестација у нашој општини, тако да је ово значајна прилика да можемо да мештанима Краљева и свим заинтересованима представимо целокупан програм манифестације, али и оно што иначе у току целе године у области туризма у Грачаници имамо“, рекла је директорка истакавши да са Туристичком организацијом Краљева имају дугогодишњу успешну сарадњу.

„Грачаница је позната по културном наслеђу, Манастиру Грачаници из средњег века, који је незаобилазна дестинација, имамо и археолошко налазиште Улпијана, које се налази на свега километар од Грачанице, имамо и многобројне манифестације и јако добру гастрономску понуду“, навела је Сандра Ђокић, директорка Туристичке организације Грачаница.

У оквиру посете граду Краљеву, представници Општине Грачаница су, са домаћинима, обишли малишане који су смештени у Дечјем одмаралишту „Гоч“ – чланове карате клуба и школе фудбала и ученике Музичке школе, основношколског узраста.

Уз лепо време које прати њихов боравак на Гочу, малишани уживају и у разним забавним активностима – иду у организоване преподневне шетње, у којима, како кажу, проширују знања из биологије и географије, имају поподневне спортске активности на теренима, а вечери су резервисане за журке, караоке, надметање за најбољу фризуру и друге забавне активности.

Print Friendly, PDF & Email