Чланови Удружења „БеННем“, уз подршку Града Краљева, најавили су манифестацију „Српско народно коло“, која ће први пут бити организована – у нашем граду односно истовремено у више српских градова.

Како је истакао помоћник градоначелника града Краљева за културне манифестације Милош Милишић, један народ народом чине, пре свега, језик, вера и обичаји.

„Српско народно коло је у најдубљој традицији нашег народа и Град, као и ја, подржавамо ову манифестацију, за коју верујемо да ће постати традиционална. Чувајући традицију, чувамо и народ и државу, а није мали број оних који нам не мисле добро“, истакао је помоћник градоначелника подсетивши на речи  краљевачког афористичара Димитрија Јовановића: „Није ми жао велике, жао ми ове мале Србије“.

„Наша је света дужност и задатак да је чувамо, негујемо и предамо онима који ће доћи иза нас онакву какву смо је ми наследили од наших предака и, можда, још и да је унапредимо. Морамо прихватати савремености које долазе из западног света, али морамо чувати традицију јер ћемо тако сачувати себе“, поручио је Милишић.

Према речима председника краљевачког огранка Удружења „БеННем“ Радована Пековића, на репрезентативној листи нематеријалног културног наслеђа човечанства при УНЕСКУ Србија је уписала четири елемента – славу (2014. године), коло (2017), певање уз гусле (2018) и злакуску лончарију (2020).

„Ово је послужило као инспирација Удружењу да покренемо иницијативу да се цела Србија, у једном великом народном колу, сабере и окупи. Коло представља цео народ и суштина јесте да коло, поред тога што увесељава, и зближава људе. Циљ је да тог дана сабрани у једном великом колу представимо оне традиционалне, породичне и универзалне људске вредности“, рекао је Пековић изразивши наду да ће манифестација постати традиционална и да ће се одржавати у последњој седмици јуна и у наредним годинама.

Како је истакао, Удружење жели да симболично прикаже јединство целог народа Србије и да своју будућност прикаже веселијом, напреднијом и успешнијом кроз игру, песму и коло, који су нас прославили кроз векове.

Драган Кнежевић, организатор манифестације и један од оснивача пројекта „Утемељавање и изградња хуманизма као друштвеног уређења“, сматра да ће овај пројекат, који је започет у нашем граду и земљи, бити нешто по чему ћемо се препознавати у свету. Према његовим речима, Удружење већ 23 године ради на овом пројекту, а правно је утемељено 2012. године.

„Са циљевима на којима је основано, родила се и ова идеја да, чувајући наш корен, за нашу децу, нашу будућности и народ, покренемо манифестацију српског народног кола која ће у истом моменту бити изведено од Суботице до Врања, од Зајечара до Краљева, у истом дану и истом сату, на трговима широм наше земље чувајући свој корен, децу и будућност“, поручио је Кнежевић.

У име Удружења „БеННем“, он је позвао све грађане да у недељу, 25. јуна, са почетком у 12.00 часова, на Тргу српских ратника, присуствују свечаном отварању манифестације „Српско народно коло“.

Print Friendly, PDF & Email