Директорка Културног центра „Рибница” Краљево Елизабета Тодоровић најавила је концерт „Златне хармонике Краљева” у ком ће Краљевчани моћи да уживају у среду, 8. септембра, са почетком у 20.00 часова, на Тргу српских ратника.

„Културно Краљево чине бројне манифестације, а сада започињемо и манифестацију Златне хармонике Краљева као признање познатим виртуозима, али и оним многобројним који су остали у сенци и нису тако познати. Надам се да ће се ова манифестација претворити у значајну културну манифестацију, не само за Краљево, него и за Србију“, изјавио је помоћник градоначелник за културне манифестације Милош Милишић, па подсетио да Град за ову област издваја чак 6 одсто буџетских средстава.

„Основна идеја је да се представе уметници, солисти на хармоници, који дуги низ година представљају највише стандарде у извођењу народне музике на хармоници, то су: Влада Пановић, Миша Мијатовић, Александар Софронијевић и Никола Пековић. Са њима ће, наступати вокални солисти и хармоникаши, као и оркестри под управом виолинисте Бојана Павловића и Николе Пековића који ће имати прилику да представе свој дар, познавање народне музике и сличности и разлике у стилу извођења“, појаснила је Дробац. Према њеним речима, како су „златни хармоникаши“ аутори бројних композиција које су у публици прихваћене као народне, један део концерта биће посвећен њиховом композиторском раду, а одабране компоноване песме интерпретираће вокални солисти – Даница Крстић, Александар Тирнанић, Новак Станковић и Јован Михаљица, док ће специјална гошћа концерта бити позната вокална солисткиња Снежана Ђуришић. Такође, Краљевчани ће бити у прилици да чују младе талентоване хармоникаше – Новицу Неговановића млађег, Милана Малиновића, Михаила Остојића и Филипа Миладиновића. У форми кратког сећања део програма биће посвећен истакнутим уметницима града Краљева који су недавно преминули – Предрагу Живковићу Тозовцу и Новици Неговановићу.

О културном значају народне музике, бројним познатим краљевачким хармоникашима и детаљима програма говорили су и учесници концерта, виртуози на хармоници, Владимир Влада Пановић, Милош Миша Мијатовић и Александар Софронијевић. Концерт „Златне хармонике Краљева” биће уприличен у среду, 8. септембра, са почетком у 20.00 часова, на Тргу српских ратника, а у случају лоших временских услова концерт ће се одржати у хали спортова у Рибници.

Print Friendly, PDF & Email