Надомак Краљева, у месту Адрани, на парцели која се налази преко пута железничке станице изграђен је Храм посвећен Свим Светима, a уз чинодејствовање Његовог преосвештенства епископа жичког г. Јустина уприличено је освећење камена темељца и полагања повеље у Храм.

Како је истакао градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, ово је велики дан за све мештане Адрана, а захваљујући једном од њих који је донирао свој плац цркви, Град, Епархија жичка и мештани, који су обезбедили добровољне прилоге, заједничким снагама започели су градњу овог храма.

„Свако место у околини Краљева, приградско насеље и село, треба да има своју цркву и управо због тога Град је донео одлуку да обезбеђује средства за традиционалне цркве и верске заједнице. У буџету за 2021. годину опредељено је 5.000.000, а ове године је тај износ увећан на 10.000.000 динара“, појаснио је Терзић, па додао да ће Град, у договору са владиком и Епархијом жичком, наставити да гради храмове, парохијске домове, просторе за паљење свећа, све што је потребно верницима православне цркве.

„Краљево годинама, па и деценијама, није обезбеђивао значајнија финансијска средства у изградњу цркава. У разговору са свештеницима и владиком, донета је одлука да, сада када има више средстава, Град помаже цркву и вернике. Епархија жичка, верници и Град, морамо заједно да градимо јер само заједничким радом и слогом израстају храмови и цркве“, поручио је градоначелник.

Према речима пароха у Адранима јереја Мирослава Андрића, празник Свих Светих, коме је храм посвећен, заокупљује целу творевину Божју и све људе који искорачују из овога смртног света и хрле ка Христу.

„Са Божјим благословом и благословом владике г. Јустина, сабрали смо се у овом светом Храму да прославимо славу. Црква је израз православности и нашег хришћанства и намењена је народу места Адрани, али и свима који имају намеру да се Богу помоле и нађу мир“, изјавио је јереј Андрић.

Његово преосвештенство епископ жички Јустин пренео је верном народу, милошћу и благоуверењем Оца Небеског, благослов из манастира Црна река, где су положене мошти великога чудотворца Светог Петра Коришкога.

„Ово је велики дан за мене, који хоћу да поделим са вама, и зато преносим благослов, светлост, силу, моћ, благодат, онога места. Нека благодат и сила буду у овом Храму од Светог Петра Коришкога и од самога Бога“, поручио је владика, па истакао:

„Данас у првој недељу по Духовима, Црква наша прославља Све Свете. То је плод Духа Светога, а плод Духа Светога јесте и Црква јер је саздана Духом Светим. Живот наш у Цркви јесте стално приближавање Пресветој Тројици, а нажалост, некада по нашој слабости и удаљавање, а задатак и циљ нама хришћанима јесте да се непрекидно приближавамо Пресветој Тројици тако што ћемо држати заповести Божје. Када то чинимо, помажемо читавом свету, а видите и сами да је свету потребна помоћ и Божја и божјих људи. Рекло би се да данас у свету нема више божјих људи, а ја вам кажем да нема божјих људи, не би било потребе да постоји ни свет, а свет управо постоји због Светих јер Свети држе овај свет.“

Владика је у беседи пожелео да Господ Бог буде уз све оне који граде овај Храм, који се труде, који се моле и на било који начин помажу да Храм доживи своје потпуно утемељење и освећење и преда се народу на духовну корист.

Пре него што је изградња и почела, мештанин Адрана Милан Радичевић поклонио је парцелу цркви, а аутор идејног решења је архитекта др Љубиша Фолић из бироа „Епархијска радионица“. Црква је у облику уписаног крста са једном куполом и три апсиде, површине 72 квадрата, у византијском стилу, светогорског типа. На улазу у порту налази се и звоник, а планирана је и изградња парохијског дома и крстионице уз њега.

Његово преосвештенство епископ жички Јустин сагласио се са жељом мештана да Храм носи назив Свих Светих,  који се обележава у првој недељи по Духовима, а ове године се обележава 19. јуна. Овај празник Српска православна црква је установила зато што немају сви канонизовани свети своје дане одређене за празновање, као и зато што се не знају имена свих оних које је Господ прославио.

У изградњи првог Храма у Адранима, помогли су Град, Министарство правде, привредна предузећа и бројни појединци. Освећењу камена темељца и полагања повеље у Храм, поред бројних мештана Адрана и околине, свештенства, градоначелника града Краљева и начелника Рашког управног округа, присуствовали су помоћници градоначелника, чланови Градског већа Града, директори јавних предузећа.