Dobra uprava

Sajt „Dobra uprava“ namenjen je praćenju primene obaveze razmene podataka iz službenih evidencija između organa javne uprave. Razmena podataka definisana je Zakonom o opštem upravnom postupku (ZUP).

Građani Srbije imaju PRAVO na efikasnu i odgovornu javnu upravu a uprava ima OBAVEZU da na potrebe građana odgovori.
Razmena podataka ne znači da su upravni postupci za građane postali besplatni. Prilikom podnošenja zahteva, građani i dalje plaćaju administrativne takse za potrebe postupka (na primer, ukoliko podnose zahtev za izdavanje pasoša jer se za izdavanje putne isprave plaća se naknada, koja obuhvata cenu obrasca putne isprave i troškove tehničke izrade, kao i troškove dostavljanja, ako se dostavljanje putne isprave vrši preko diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije).
Ukoliko građani koriste svoje pravo da organ po službenoj dužnosti za njih prikuplja podatke o kojima se vodi službena evidencija, ukupni trošak usluge biće niži jer se u tom slučaju ne plaćaju administrativne takse za izdavanje drugih uverenja i potvrda potrebnih za tu uslugu (na primer, ako organ prikuplja podatke iz matične knjige rođenih, građani neće plaćati taksu za izdavanje izvoda iz matične knjige rođenih, što automatski snižava ukupne troškove usluge).

klikom na sliku ulazite na sajt „Dobra uprava“