КАМПАЊА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ УГРОЖЕНИХ КАТЕГОРИЈА У САОБРАЋАЈУ

„ПАЖЉИВО СА ЖИВОТИМА“

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева, редовно спроводи кампању и промотивно-превентивне активности (од децембра месеца о. г.) из безбедности саобраћаја (мере су усмерене ка решавању проблема које су адекватно одабране, како би се постигнутим ефектима што више утицало на унапређење стања безбедности саобраћаја на територији Града Краљева) и то првенствено, старијим лицима (65+), возачима-трактористи, мопедистима и мотоциклистима, укључујући едукацију и младих лица (Основношколског и Средњошколског узраста), чија је улога подизање свести учесника у саобраћају о безбедности саобраћаја, који је основни постулат. Поред свих наведених радњи, обезбеђена је и теренска активност која је усмерена ка свим категоријама учесника у саобраћаја а све у циљу за ефикасно управљање безбедношћу саобраћаја, укључујући и стратешко управљање безбедношћу саобраћаја која је последња и неизоставна компонента, предуслов ка одрживом систему безбедности саобраћаја заснованом на резултатима у коме град Краљево остварује позитивну теденцију и задржава потенцијал за постизање и досезање жељеног резултата.

Као једна од најбољих превентивних мера за побољшање безбедности угрожених категорија у саобраћају: младих, старијих од 65 пешака, бициклиста,, мотоциклиста, мопедиста, возача трактора, теретних и путничких аутомобила, јесте спровођење кампање како би се поменутим категоријама указало на најчешће грешке које праве у саобраћају и утицало на промену њихових погрешно формираних ставова везаних за безбедност у саобраћају. Решења у кампањи дају конкретне предлоге и савете како би возачи и остали учесници у саобраћају били што безбеднији.

У циљу што боље комуникације ка учесницима, а самим тим и пласирања поруке, са свих аспеката дошао до следећих креативних решења која комуницирају са катеогоријом возача бицикала али и осталим учесницима у саобраћају.

Назив кампање усмерен ка возачима бицикала “Видљиво је безбедно”

Слоган кампање “Пажљиво са животима

Креативна решења за кампању

ВИЗУЕЛНО РЕШЕЊЕ

 • Боје – црвена (емоција), плава (стабилност и мудрост) и зелена (здравље и природа)
 • Употреба тзв. емотикона – блиска младима у свакодневној употреби
 • Емотикони у облику срца – привлаче додатну пажњу и упућују на анализирање,
 • Одабир емотикона учесника у саобраћају – највише угрожених категорија

СЛОГАН:

 • Који не истиче забрану већ упут,
 • Буди емпатију и емоције,
 • Кључ поруке наглашен знаком узвика у слогану,
 • Фонт који се лако уочава и чита

Како би се остварила што боља комуникација са изабраним угроженим категоријама учесника у саобраћају, а са циљем што већег обухвата, спроводи кампању кроз следеће канале комуникације:

 • Трибине и едукације на тему безбедности у саобраћају
 • Превентивно промотивне активности на терену
 • Активности на друштвеним мрежама
 • Оглашавање путем радио станица
 • Подела промотивног материјала
 • Фото и видео документовање

 АКТИВНОСТ НА ТЕРЕНУ

На издвојене категорије угрожених учесника у саобраћају, а у циљу боље и сврсисходније комуникације са циљним групама, орагнизоване су активације на територији града Краљева.

Активације су подразумвале активно учествовање предстваника циљне групе у комуникацији са промотерима како би се представили проблеми у понашању учесника у саобраћају али и представили предлози за повећање безбедности. Активностима се приружила и саобраћајна полиција и тиме допринела на значају целокупне акције.

Одабране су локације са највећом фреквенцијом свих угрожених категорија, где су промотери у комуникацији са пролазницима сагледали опште стање у саобраћају, представили проблеме и изнели предлоге за повећање безбедности, са циљем да се промовисањем исправног понашања створи нови образац понашања, који треба да „произведе“ смањење страдања на путевима.

Пролазницима је указано на важност поштовања саобраћајних прописа и правилног учествовања у саобраћају, извршен је утицај на свест старих особа о схватању ризика којима су изложени, о слабљењу психомоторних способности са годинама старости .

За сваког од учесника обезбеђен је поклон у виду промотивног материјала, са поруком кампање.

Едукације

Едукација за возача мопеда и мотоцикла одржана је у просторијама основне школе “Светозар Марковић”. Предавању су присуствовали чланови Мото клуба Кингс – Краљево.

Едукација младих/ђака завршних година средње школе, одржана је у Пољопривредно-хемијској школи “Ђорђе Радић”, у Краљеву. Предавању су присуствовали ђаци три одељења, нешто више од 80 ђака.

Едукација за лица старија од 65 година и трактористе одржана је у просторијама месне зједнице, у селу Врба.

Резултати и остварени ефекти

Након активација на терену на територији града Краљева и разговора са различитим категоријама угрожених учесника у саобраћају, може се закључити да је кампања веома успешно обављена. Кроз интерактивна предавања и разговор о стању безбедности у саобраћају у граду Краљеву, учесницима је подигнута свест о важности поштовања саобраћајних прописа, како због своје безбедности тако и због безбедности других учесника у саобраћају. Промотивни материјал, које су добили учесници користиће им у свакодневним активностима, повећати видљивост на путу и поруком подсећати на важност безбедног учешћа у саобраћају.WEB GIS апликација за приступ подацима Портала, која је развијена од стране стручњака АМСС  Центра за моторна возила и компаније GDi GISDATA, омогућава приступ и рад са следећим подацима:

 • Подаци о саобраћајним незгодама и њиховим последицама
 • Подаци о учесницима саобраћајних незгода
 • Подаци о путевима и карактеристикама путева са аспекта безбедности саобраћаја
 • Подаци о индикаторима понашања учесника у саобраћају
 • Ставови о опасностима и ризицима у саобраћају
 • Идентификација проблема у безбедности саобраћаја

Портал безбедности саобраћаја

Корисничко име: kraljevo

Лозинка: kraljevo


Савет за безбедност саобраћаја града Краљева у сарадњи са припадницима Полиције и  ученицима Електро-саобраћајне техничке школе „Никола Тесла“ низом акција обележили су Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода. Под слоганом „Време је да се сетимо-реци НЕ незгодама на путевима“  учесници су заједно са саобраћајном полицијом најпре у Доситејевој улици зауставили саобраћај на пет минута и поделили флајере возачима, а затим је у дворишту школе изведена симулација саобраћајне незгоде. Присутни су могли и да испробају тзв. „пијане наочаре“ које симулирају ефекте дејства алкохола на видно поље возача и приказују разлику у координацију покрета док се носе наочаре. Потом је одржан јавни час, у оквиру кога је постављена празна учионица која, према речима Марије Илић,  професорке безбедности саобраћаја у ЕСТШ „Никола Тесла“ симболизује тридесет двоје настрадале деце у саобраћају у претходне три године на територији Србије.

Дан сећања на жртве у саобраћајним незгодама у свету се обележава од 2005. а у Србији од 2007. године. Свакодневно на друмовима широм света живот изгуби око 3 000 људи. Прошле године у Србији су страдале 563 особе, а ове године тај број је нешто већи. На територији града Краљева , у односу на прошлу годину, број погинулих је смањен.  Тако је у првих десет месеци прошле године било је 13, а ове године је 10 погинулих.
„У току је декада безбедности у саобраћају до 2020. године. Србија је узела учешће у тој акцији. На крају 2020. се очекује да у Србији ниједно дете не изгуби живот и то је циљ који је постављен. Тај циљ се налази  и у Стратегији о безбедности саобраћаја града Краљева, а то значи да у периоду од 2014. до 2020. године  број погинулих буде за 50 одсто мањи и да на територији нашег града ниједно дете  не буде  жртва саобраћајних незгода, рекао је Ненад Марковић из Савета за безбедност саобраћаја града Краљева.

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева кроз своје едукативне и превентивне програме, као и кроз разне интервенције на саобраћајницама настоји да повећа безбедност свих учесника у саобраћају.У прилог томе говоре и подаци да је од 2012. године, када је формиран Савет, број погинулих на територији нашег града смањен.

Сратегија безбедности саобраћаја 2013-2020 за град Краљево


Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима града Краљева оглашава:

Конкурс


за финансирање пројеката од јавног интереса из области безбедности  саобраћаја на територији града Краљева- Суфинансирање пројеката медија на тему, „Реализација кампања и осталих активности везаних за безбедност саобраћаја“

Израда предлога стратегије безбедности  саобраћаја и анализа стања безбедности саобраћаја на путевима и улицама града Kраљева за период 2013. – 2020.


Print Friendly, PDF & Email