Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva

WEB GIS aplikacija za pristup podacima Portala, koja je razvijena od strane stručnjaka AMSS  Centra za motorna vozila i kompanije GDi GISDATA, omogućava pristup i rad sa sledećim podacima:

1.    Podaci o saobraćajnim nezgodama i njihovim posledicama

2.    Podaci o učesnicima saobraćajnih nezgoda

3.    Podaci o putevima i karakteristikama puteva sa aspekta bezbednosti saobraćaja

4.    Podaci o indikatorima ponašanja učesnika u saobraćaju

5.    Stavovi o opasnostima i rizicima u saobraćaju

6.    Identifikacija problema u bezbednosti saobraćaja

Portal bezbednosti saobraćaja

Korisničko ime: kraljevo

Lozinka: kraljevo

 

Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva u saradnji sa pripadnicima Policije i  učenicima Elektro-saobraćajne tehničke škole „Nikola Tesla“ nizom akcija obeležili su Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Pod sloganom „Vreme je da se setimo-reci NE nezgodama na putevima“  učesnici su zajedno sa saobraćajnom policijom najpre u Dositejevoj ulici zaustavili saobraćaj na pet minuta i podelili flajere vozačima, a zatim je u dvorištu škole izvedena simulacija saobraćajne nezgode. Prisutni su mogli i da isprobaju tzv. „pijane naočare“ koje simuliraju efekte dejstva alkohola na vidno polje vozača i prikazuju razliku u koordinaciju pokreta dok se nose naočare. Potom je održan javni čas, u okviru koga je postavljena prazna učionica koja, prema rečima Marije Ilić,  profesorke bezbednosti saobraćaja u ESTŠ „Nikola Tesla“ simbolizuje trideset dvoje nastradale dece u saobraćaju u prethodne tri godine na teritoriji Srbije.
Dan sećanja na žrtve u saobraćajnim nezgodama u svetu se obeležava od 2005. a u Srbiji od 2007. godine. Svakodnevno na drumovima širom sveta život izgubi oko 3 000 ljudi. Prošle godine u Srbiji su stradale 563 osobe, a ove godine taj broj je nešto veći. Na teritoriji grada Kraljeva , u odnosu na prošlu godinu, broj poginulih je smanjen.  Tako je u prvih deset meseci prošle godine bilo je 13, a ove godine je 10 poginulih.
„U toku je dekada bezbednosti u saobraćaju do 2020. godine. Srbija je uzela učešće u toj akciji. Na kraju 2020. se očekuje da u Srbiji nijedno dete ne izgubi život i to je cilj koji je postavljen. Taj cilj se nalazi  i u Strategiji o bezbednosti saobraćaja grada Kraljeva, a to znači da u periodu od 2014. do 2020. godine  broj poginulih bude za 50 odsto manji i da na teritoriji našeg grada nijedno dete  ne bude  žrtva saobraćajnih nezgoda, rekao je Nenad Marković iz Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva.

Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva kroz svoje edukativne i preventivne programe, kao i kroz razne intervencije na saobraćajnicama nastoji da poveća bezbednost svih učesnika u saobraćaju.U prilog tome govore i podaci da je od 2012. godine, kada je formiran Savet, broj poginulih na teritoriji našeg grada smanjen.

STRATEGIJA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA 2013-2020 ZA GRAD KRALJEVO

STUDIJA                   PRILOG1                    PRILOG2

Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima
grada Kraljeva:

K O N K U R S

za finansiranje projekata od javnog interesa iz oblasti
bezbednosti  saobraćaja na teritoriji grada Kraljeva-
Sufinansiranje projekata medija na temu

„Realizacija kampanja i ostalih aktivnosti vezanih za bezbednost saobraćaja“

ODLUKA

Izrada predloga strategije bezbednosti  saobraćaja i analiza stanja bezbednosti saobraćaja na putevima i ulicama grada Kraljeva za period 2013. – 2020.

PRILOG 1                        PRILOG2                             STUDIJA