Град Краљево

Градоначелник града Краљева


Др Предраг Терзић


БИОГРАФИЈА

Предраг Терзић је рођен 1984. године у Краљеву, где је завршио Основну школу „Вук Караџић“ и Гимназију, природно-математичког смера. Дипломирао је у року на Политиколошком одељењу Факултета политичких наука у Београду, с просечном оценом 9,63. Под менторством професора Марвина K. Хофмана (Marvin K. Hoffman, Fulbright Professor of Political Science, Appalachian State University, Boone, North Carolina, USA), у току школске 2007/2008. године похађао је Увод у америчку управу и политику. Јануара 2011. окончао је мастер студије политиколошких наука. Током 2013. године Предраг Терзић је учествовао у научним радионицама универзитета у Београду и Ослу (University of Oslo, Department of Educational Research and Intermedia), а децембра 2015. године одбранио је докторску тезу под називом Утицај европске либералне мисли на политичку модернизацију Србије од 1878. до 1903. године, чиме је стекао научни степен доктора политичких наука. У мају 2023. усавршавао се на Кинеској академији за јавну управу.

У периоду студирања изабран je на јавном конкурсу за волонтера у Народној канцеларији председника Републике Србије (фебруар – мај 2008. године) и, као истакнути волонтер, добио је препоруку директорке Народне канцеларије. После завршетка основних студија радио је више хонорарних послова, а од марта 2012. године Терзић је укључен у рад на научном пројекту Института за политичке студије у Београду. Предраг Терзић је и данас запослен на Институту за политичке студије, у звању вишег научног сарадника. По позиву је предавао на универзитетима у Русији (Државни универзитет у Самари), Словенији (Универзитет у Марибору) и Киргистану (Универзитет у Бишкеку), а током 2018. и 2019. године налазио се на листи предавача на Високим студијама безбедности и одбране.

Написао је књиге Слобода у сенци круне: Србија између народне суверености и политичког елитизма и Духовна лента краљевачког градитељства: три обележја трајања вароши (у коауторству с Трипом Спахићем), а објавио је и више од 50 научних радова. Од домаћих часописа радове је публиковао у Српској политичкој мисли, Годишњаку Факултета политичких наука, Баштини, Политичкој ревији, Култури полиса, Међународној политици. Министарство просвете, науке и технолошког развоја му је доделило Светосавску награду за 2021. годину.

Предраг Терзић је у четири мандата биран за одборника у Скупштини града Краљева. У претходном периоду био је и заменик председника Скупштине града, шеф Одборничке групе, председник Комисије за статут и управу и председник Административно-мандатске комисије Скупштине града Краљева. Од јануара 2015. године до фебруара 2016. волонтерски је обављао посао менаџера Канцеларије народних посланика града Краљева. Крајем јуна 2016. први пут је изабран је за градоначелника Краљева.

Јуна 2016. године Предраг Терзић је постао и председник Надзорног одбора Сталне конференције градова и општина, а у децембру 2019. изабран је за члана Председништва Сталне конференције градова и општина. Представник је Србије у Политичком комитету ЦЕМР-а, највеће организације локалних и покрајинских власти у Европи.

Августа 2020. године Предраг Терзић је по други пут изабран за градоначелника Краљева. Влада Републике Србије га је 30. октобра именовала за председника Привременог органа града Краљева. Јануара 2024. године по трећи пут је изабран за градоначелника Краљева.

Предраг Терзић је председник Градског и члан Главног одбора Српске напредне странке.

 

Print Friendly, PDF & Email